Sumažėjus dujų tiekimui iš Rusijos, Danijoje paskelbtas „ankstyvasis perspėjimas“

  • Teksto dydis:

Danijos energetikos agentūra paskelbė pirmojo lygio „ankstyvąjį perspėjimą“, vyraujant nerimui dėl neapibrėžtumo, susijusio su sumažėjusiu dujų tiekimu iš Rusijos karo Ukrainoje fone.

Europos Sąjunga (ES) sukūrė sistemą, leidžiančią valstybėms narėms pranešti apie artėjančius energijos tiekimo sunkumus naudojant tris stiprėjančio perspėjimo lygius: „ankstyvasis perspėjimas“, „įspėjimas apie pavojų“ ir „ekstremalioji padėtis“.

Sistema leidžia ne tik gauti abipusę pagalbą iš kitų ES šalių, bet taip pat gali reikšti tiekimo normavimo pradžią.

Pirmadienį Danijos energetikos agentūros direktoriaus pavaduotojas Martinas Hansenas paskelbė pirmojo lygio įspėjimą.

„Tai yra rimta padėtis, su kuria susiduriame, ir ją dar labiau pablogino sumažėjęs tiekimas“, – sakoma M. Hanseno pranešime.

Šiuo metu Danijos dujų saugyklos yra užpildytos apie 75 proc., „ir pastarosiomis dienomis buvo dar papildytos“, sakoma agentūros pranešime.

Gegužės pabaigoje Danijos energetikos bendrovė „Orsted“ paskelbė, kad rusiškų dujų tiekimas Skandinavijos šaliai bus sustabdytas nuo birželio 1 dienos, įmonei atsisakius atsiskaityti rubliais.

Dujos sudaro 18 proc. kasmet Danijoje suvartojamos energijos. 2019 metais vidaus gamyba sudarė tris ketvirtadalius suvartotų dujų.

Pasak Danijos energetikos agentūros, Rusija yra viena pagrindinių gamtinių dujų importo šaltinių.

Nyderlandai pirmadienį taip pat paskelbė panaikinsiantys energijos gamybą iš akmens anglių apribojimus, praėjus dienai po to, kai Vokietija ir Austrija ėmėsi panašių veiksmų, siekdamos sumažinti priklausomybę nuo dujų iš Rusijos tiekimo.

Danijos pavyzdžiu pasekusi Švedija taip pat skelbia „ansktyvąjį perspėjimą“

\Švedija tapo dar viena šalimi, kurios Energetikos agentūra paskelbė pirmojo lygio „ankstyvąjį perspėjimą“, nerimaudama, kad dėl karo Ukrainoje sumažėjęs energijos importas iš Rusijos paveiks dujų tiekimus.

Įspėjimas taikomas vakarų Švedijai, o panašų pareiškimą pirmadienį jau padarė Danija.

„Švedija ir Danija turi bendrą dujų rinką ir bendrą balansavimo zoną, todėl Danijos tiekimo situacija yra labai svarbi Švedijai“, – teigiama agentūros pranešime.

„Todėl Švedijos energetikos agentūra nusprendė atkartoti Danijos sprendimą krizės lygmeniu“, – pridūrė agentūra.

Kartu Švedijos energetikos agentūra pažymėjo, kad „dujų tiekimo padėtis Švedijoje vis dar tvirta“, o sukauptos atsargos Švedijoje, Danijoje ir Europoje „pakankamos artėjant rudeniui“.


Šiame straipsnyje: Danijakaras UkrainojeRusijos dujosrusiškos dujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių