„Swedbank“ skandalas: Latvijos filialas 2016 m. uždarė apie 500 įtartinų sąskaitų

  • Teksto dydis:

Į pinigų plovimo skandalą įsitraukusio „Swedbank“ Latvijos filialas po šalies Finansų rinkų ir kapitalo komisijos (FKTK) 2016 m. skirtos baudos ir pasižadėjimo nebedirbti su kai kuriais užsienio klientais uždarė maždaug 500 banko sąskaitų, praneša Estijos laikraštis „Postimees“, remdamasis Rygoje įsikūrusiu Baltijos žurnalistinių tyrimų centru „Re:Baltica“.

Pasak žurnalistų, paaiškėjo, kad 2015-2016 m. FKTK tikrino „Swedbank“ Latvijos filialą ir skyrė 1,4 mln. eurų baudą. Tuo metu bankas ir komisija pasirašė susitarimą, kuris leido šalims neatskleisti tyrimo detalių. Tačiau dabar „Swedbank“ informavo „Re:Baltica“, kad reguliuotojas prieš kelis metus atliktose patikrose susitelkė ties banko klientų priežiūra ir patikrino iš viso 66 banko klientus.

Pats „Swedbank“ pripažino 2016 m. uždaręs apie 500 fizinių ir juridinių asmenų sąskaitų, kurių savininkai neturėjo jokių asmeninių ar verslo ryšių su Latvija ar kurių verslo įmonė buvo įregistruota už ES ribų.

Tačiau, kaip išsiaiškino žurnalistai, buvo uždarytos sąskaitos ir tų klientų, kurie turėjo realius verslo ryšius Baltijos šalyse. Tarp uždarytų sąskaitų savininkų esą buvo Baltijos šalių gamybos, laivybos ir sandėliavimo srityse dirbantieji.

„Re:Baltica“ vis dar laukia FKTK atsakymo dėl to, keli iš patikrintų 66 asmenų kelia įtarimą neteisėta veikla, ypač - pinigų plovimu.

Nors iš pradžių FKTK tvirtino, kad 2015-2016 m. „Swedbank“ tyrimas ir Švedijos televizijos atskleisti „Swedbank“ ryšiai su „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalu yra praeitis, praėjus kuriam laikui Latvijos finansų reguliuotojas kartu su Lietuvos institucijomis sutiko bendradarbiauti su Švedijos ir Estijos tyrėjais.

Anksčiau Švedijos televizija SVT paskelbė, kad, nors didžiausias Švedijos komercinis bankas tvirtina nedirbęs su pinigų plovimu kaltinamo „Danske Bank“ klientais, per „Swedbank“ filialus Baltijos šalyse buvo įvykdyti mokėjimai už iš viso beveik 5,8 mlrd. dolerių.

Tarp SVT tyrime minimų „Swedbank“ klientų yra bendrovės, susijusios su vadinamąja Magnickio byla ir Azerbaidžano pinigų plovimo skandalais.

SVT tyrimas truko beveik pusmetį. Pagal nutekintą „Swedbank“ tarpbankinių mokėjimų duomenų bazę žurnalistai atrinko 50 „Swedbank“ klientų, kurių veikla atitinka net kelis įtarimą keliančius pinigų plovimo požymius.

Pavyzdžiui, teigiama SVT tyrime, įtarimų sukėlė nežinomi įmonių valdytojai, tai, kad jos įregistruotos neaiškiose jurisdikcijose arba neįmanoma patikrinti, kuo bendrovė užsiima.

Įtarimus žurnalistams sukėlę mokėjimai buvo įvykdyti tarp „Danske Bank“ ir „Swedbank“ filialų Baltijos šalyse 2007-2015 metais. Įtartinų mokėjimų suma siekė 5,8 mlrd. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Uždarė palaidus galus slėpdami?.. :s

Sie

Sie  portretas
Sie plesikiski bankai ir niekada nebuvo svarus kaip lietuvos valdzia is kokio banko skvernelis su skverneliene paskola savo narko baroni namui ir sklypui isigyti paeme ir akciju pametejo kad savo stoga valdzioje turetu o skvernelis tai slepe ir butu slepes jei ne zurnalistai niekas butu nesuzinojes
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių