Pereiti į pagrindinį turinį

Taikos premija – avansu

2009-10-10 23:59

JAV prezidentas Barckas Obama nuskynė dar vieną pergalę. Už raginimus mažinti pasaulio branduolinių ginklų atsargas ir pastangas dėl pasaulinės taikos jam vakar buvo paskirta 2009-ųjų Nobelio taikos premija.

B.Obama, kuris dar nė metų nėra JAV prezidento poste, pagerbtas už nepaprastas pastangas stiprinti tarptautinę diplomatiją ir žmonių bendradarbiavimą, sakė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjørnas Jaglandas. Komitetas teikia ypatingą svarbą B.Obamos vizijai ir darbui už pasaulį be branduolinių ginklų ir nurodo, kad JAV prezidentas sukūrė naują atmosferą tarptautinės politikos srityje.

"Daugiašalė diplomatija atgavo centrinę poziciją, pabrėžiant vaidmenį, kurį gali vaidinti Jungtinės Tautos (JT) ir kitos tarptautinės institucijos", – teigia komitetas.

B.Obama yra jau trečias JAV prezidentas, gavęs Nobelio taikos premiją eidamas savo pareigas.

Toks pasirinkimas apstulbino Nobelio premijų stebėtojus, nes B.Obama prezidentu buvo prisaikdintas likus mažiau nei dviem savaitėms iki vasario 1-osios, kai baigėsi nominantų pateikimo terminas. B.Obamos pavardė buvo minima spėliojant galimus laureatus, bet daugelis stebėtojų laikėsi nuomonės, kad dar per anksti apdovanoti naująjį JAV lyderį.

"Labai retai žmonės tokiu mastu kaip Obama yra patraukę pasaulio dėmesį ir suteikę žmonėms viltį dėl geresnės ateities, – nurodo Nobelio komitetas. – Jo diplomatija grindžiama koncepcija, kad tie, kurie turi vadovauti pasauliui, privalo daryti tai remdamiesi vertybėmis ir nuostatomis, kurios yra bendros daugumai pasaulio gyventojų."

Nors B.Obama deklaravo ambicingą tarptautinės politikos darbotvarkę, jis dar nepasiekė persilaužimo dėl Artimųjų Rytų taikos ar Irano branduolinės programos, be to, susiduria su sunkiu pasirinkimu, kaip tęsti karą Afganistane.

Praėjusį mėnesį B.Obama pirmininkavo istoriniam JT Saugumo Tarybos susitikimui, per kurį buvo vienbalsiai patvirtinta JAV parengta rezoliucija, raginanti branduolinių ginklų turinčias valstybes atsisakyti savo arsenalų. Nobelio taikos premija, kuri siekia 10 mln. Švedijos kronų (3,35 mln. litų), bus įteikta gruodžio 10 d. Osle.

1906 m. Nobelio taikos premiją gavo JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas, o 1919-aisiais – Woodrow Wilsonas. 2002 m. ši premija buvo paskirta buvusiam JAV prezidentui Jimmy Carteriui, o 2007-aisiais Nobelio taikos premiją pasidalijo buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as ir JT Kovos su klimato kaita grupė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų