TATENA vadovas įspėja dėl didėjančio karinio aktyvumo prie Zaporižios elektrinės

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas trečiadienį įspėjo dėl didėjančio karinio aktyvumo prie Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės ir išreiškė viltį, kad Rusija ir Ukraina susitars dėl saugumo principų.

„Akivaizdu, kad karinė veikla intensyvėja visame regione“, – lankydamasis šioje elektrinėje naujienų agentūrai AFP sakė Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

Jis pridūrė, kad jo vizitas surengtas tikintis „susitarti dėl tam tikrų principų, tam tikrų įsipareigojimų, įskaitant [įsipareigojimą] neatakuoti elektrinės“.

Anksčiau trečiadienį R. Grossi sakė, kad TATENA rengia planą, kaip užtikrinti saugumą Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Bandau parengti ir pasiūlyti realistiškas priemones“, – sakė jis ir nurodė, kad joms turėtų pritarti visos šalys. Jo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Privalome išvengti katastrofos. Esu optimistas ir tikiu, kad tai įmanoma“, – sakė R. Grossi.

Atvyko į Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas trečiadienį atvyko į Ukrainos Zaporižios atominę elektrinę, kurią šiuo metu kontroliuoja Rusijos pajėgos, pranešė Kyjivas.

„Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) atvyko į Zaporižios atominę elektrinę. Tai antras TATENA vadovo vizitas didžiausioje Ukrainos ir Europos atominėje elektrinėje nuo to laiko, kai ją okupavo rusai“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė ukrainiečių branduolinės energijos agentūra „Enerhoatom“.

Nuolat baiminamasi dėl didžiausios Europoje atominės elektrinės, esančios pietiniame Zaporižios regione, dažnai apšaudomame nuo tada, kai į jį įsiveržė Rusijos kariuomenė.

TATENA vadovas ir jo delegacija turėtų išvykti po pietų, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS, remdamasi Rusijos branduolinės energetikos operatorės „Rosenergoatom“ pareigūnu.

TATENA teigimu, R. Grossi planuoja pats „įvertinti rimtą branduolinės saugos ir saugumo padėtį objekte“.

Agentūra nuo 2022 metų rugsėjo mėnesio gamykloje laiko ekspertų komandą, tačiau R. Grossi tvirtino, kad padėtis „vis dar pavojinga“.

Prieš vizitą jis pirmadienį susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Prezidento teigimu, neįmanoma atkurti branduolinės jėgainės saugumo, kol ją kontroliuoja Rusija.

„Jei iš Zaporižios atominės elektrinės ir gretimos teritorijos nebus nedelsiant išvesta Rusijos kariuomenė ir personalas, bet kokios iniciatyvos atkurti branduolinę saugą ir saugumą bus pasmerktos žlugti“, – sakė V. Zelenskis TATENA vadovui.

Jėgainei reikalingas patikimas elektros tiekimas, kad būtų užtikrintos svarbiausios branduolinės saugos ir saugumo funkcijos.

Tačiau per karą joje ne kartą buvo nutrūkęs elektros tiekimas, o tai sukėlė nerimą TATENA ir tarptautinei bendruomenei.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeTATENARafaelis GrossiZaporižios atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių