TBT: Rusijos sprendimas įtraukti prokurorą K. Khaną į ieškomų asmenų sąrašą nesutrikdė

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) šeštadienį pareiškė, kad jo nesutrikdė tai, kad Rusija įtraukė prokurorą Karimą Khaną (Karimą Chaną) į ieškomų asmenų sąrašą, Teismui išdavus prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

„TBT mano, kad šios priemonės yra nepriimtinos. Teismas ir toliau nesutrikdytas vykdys savo teisėtus įgaliojimus užtikrinti atsakomybę už sunkiausius nusikaltimus“, – sakoma Hagoje įsikūrusio tribunolo pareiškime.

Teismas pridūrė, kad „žino ir yra labai susirūpinęs dėl nepagrįstų ir nepateisinamų prievartos priemonių, kurias taiko Rusijos Federacijos valdžios institucijos“.

TBT pareiškime paragino 123 teismo valstybes nares „dėti daugiau pastangų, kad apsaugotų teismą, jo pareigūnus ir darbuotojus“.

Atskirame pareiškime TBT valstybių narių asamblėja teigė, kad yra labai susirūpinusi dėl priemonių prieš K. Khaną ir teismo teisėjus.

Ji pareiškė, kad „apgailestauja dėl šių bauginimo veiksmų ir nepriimtinų bandymų pakenkti Tarptautinio baudžiamojo teismo įgaliojimams“.

K. Khano nuotrauka penktadienį pasirodė atitinkamoje Rusijos vidaus reikalų ministerijos duomenų bazėje.

Aprašyme jis apibūdinamas kaip 1970 metų kovo 30-ąją Škotijos Edinburgo mieste gimęs vyras, tačiau padaryta nusikalstama veika nenurodoma.

TBT išdavus V. Putino arešto orderį dėl įtariamo karo nusikaltimo – neteisėtos ukrainiečių vaikų deportacijos, Rusija kovą pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl TBT prokuroro.

Beje, TBT orderį dėl panašių kaltinimų išdavė ir Rusijos prezidento vaiko teisių komisarės Marijos Lvovos-Belovos atžvilgiu.

Sunkius nusikaltimus tiriantis Rusijos Tyrimų komitetas kovą pareiškė, kad K. Khanas tiriamas dėl „žinomai nekalto asmens baudžiamojo persekiojimo“.

Jis, pasak komiteto, taip pat tiriamas dėl „rengimosi išpuoliui prieš užsienio valstybės atstovą, turintį tarptautinę apsaugą“

Kyjivas sako, kad nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo karinę invaziją į Ukrainą, į Rusiją buvo deportuota daugiau kaip 16 tūkst. ukrainiečių vaikų. Daugelis jų apgyvendinti institucijose ir globėjų namuose.

Rusija, kuri nėra TBT narė, arešto orderį pavadino niekiniu.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tokį TBT žingsnį pavadino „istoriniu sprendimu, nuo kurio prasidės istorinė atsakomybė“.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) V. Putino arešto orderį pavadino pagrįstu.

 


Šiame straipsnyje: Tarptautinis baudžiamasis teismasRusijakaras UkrainojeKarimas Khanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių