Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas leido paviešinti princo Charleso laiškus

2015-03-26 14:04
AFP-BNS inf.
Princas Charlesas
Princas Charlesas / Reuters nuotr.

Didžiosios Britanijos aukščiausias teismas ketvirtadienį leido paviešinti princo Charleso (Čarlzo) laiškus ministrams, suduodamas galimą smūgį karalystės sosto įpėdiniui.

„Aukščiausiasis teismas atmetė generalinio prokuroro apeliaciją“, – sakoma nutartyje po vyriausybės kreipimosi į teismą, siekiant išvengti Charleso laiškų, kuriais, kaip manoma, jis kišosi į politiką, paviešinimo.

Princo oficialios rezidencijos Klarenso rūmų atstovas sakė esąs „nusivylęs, kad nebuvo palaikytas privatumo principas“.

Ilgai trukusi byla, kurią pradėjo žurnalistas ir britų laikraščio „The Guardian“ vyriausiasis redaktorius Alanas Rusbridgeris (Alanas Rasbridžeris), buvo pavadinta „puikia 10-mečio kampanija“.

„The Guardian“ laimėjo“, parašė jis tinkle „Twitter“.

Kalbama apie 27 ranka rašytus Charleso laiškus, kurie dėl princo rašysenos ypatybių buvo pavadinti „Juodojo voro užrašais“ (Black Spider Memos).

Laiškų publikavimo terminas nenustatytas.

„Nuosprendis nuviliantis, dabar mes svarstysime, kaip paskelbti šiuos laiškus“, – pareiškė ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas).

„Kalbama apie principą, kad vyresnieji karališkosios šeimos nariai gali išsakyti savo požiūrį vyriausybei konfidencialiai. Manau, kad dauguma žmonių pritars, jog tai yra pakankamai teisinga“, – sakė jis pareiškime.

Vyriausybė vetavo laiškų paskelbimą pagal Informacijos laisvės įstatymus, tačiau teismai šio veto nepalaikė.

D.Cameronas pareiškė, jog vyriausybė svarstys galimybę įstatymą taisyti.

„Jeigu įstatymas nepakankamai aiškiai apibrėžia parlamento veto tikslus, reikės padaryti jį aiškesniu“, – pareiškė jis.

Praėjusiais metais pasirodžiusi nauja princo Charleso biografija sukėlė abejonių, ar jis tinkamas tapti karaliumi, atsižvelgiant į jo tiesmukus pasisakymus ir aktyvumą įvairiais klausimais, tarp jų ir apie aplinkosaugą bei architektūrą.

Catherine Mayer (Ketrinos Majer) knygoje „Charlesas. Karaliaus širdis“ (Charles: The Heart of a King) taip pat rašoma apie vidinių intrigų suskaldytus karališkuosius rūmus ir sosto įpėdinio nepasitenkinimą santūriu nešališkumu, kuriuo pasižymi visas jo motinos karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) valdymo laikotarpis.

66 metų Velso princas, vyriausias karalienės Elizabeth sūnus, visą gyvenimą ruošėsi užimti karaliaus sostą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų