Teismas nurodė „AstraZeneca“ pristatyti ES mažiau vakcinos dozių, nei reikalavo Briuselis

Belgijos teismas penktadienį nusprendė, kad farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ iki rugsėjo 27-osios turi pristatyti Europos Sąjungos šalims 50 mln. savo vakcinos nuo COVID-19 dozių – mažiau, nei reikalavo Briuselis.

Abi ginčo pusės teigė pasiekusios pergalę: Europos Komisija pabrėžė, kad įmonė turės sumokėti baudą už kiekvieną nepristatytą dozę, o bendrovė savo ruožtu pažadėjo, kad ji lengvai pasieks tikslą.

Europos Komisija praėjusį mėnesį Belgijos teisme susirėmė su farmacijos milžine „AstraZeneca“ dėl vėlavimo pristatyti skiepus nuo COVID-19, trukdžiusio pradėti vakcinavimo kampaniją bloke.

„AstraZeneca“ buvo laikoma pagrindiniu ES vakcinavimo kampanijos ramsčiu.

Tačiau bendrovė neįgyvendino savo sutarties įsipareigojimų, per pirmąjį ketvirtį pristačiusi blokui tik 30 mln. iš 120 mln. pažadėtų vakcinos dozių.

Todėl ES iškėlė bylą britų ir švedų kompanijai siekdama priversti ją iki liepos pristatyti dar 90 mln. jos vakcinos nuo COVID-19 dozių.

„AstraZeneca“ neigė nevykdanti savo įsipareigojimų ir balandžio pabaigoje bylą pavadino nepagrįsta.

Bendrovės vadovas Pascalis Soriot (Paskalis Sorijo) teigė, jog sutartyje jo kompanija įsipareigojo tik dėti „visas įmanomas pastangas“, kad patiektų numatytą kiekį vakcinos dozių.

Galiausiai teismas, nors ir pritarė Europos Komisijos reikalavimui taikyti laikinąsias apsaugos priemones, nurodė bendrovei iki rugsėjo pabaigos blokui pateikti dar 50 mln. vakcinos dozių.

Jei bendrovė to nepadarys, jai teks mokėti po 10 eurų baudą už kiekvieną nepristatytą dozę.

„Šis sprendimas patvirtina Komisijos poziciją: „AstraZeneca“ nevykdė įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė sutartyje“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Gera matyti, kad nepriklausomas teisėjas tai patvirtino“, – pridūrė ji.

„Tai rodo ne tik tai, kad mūsų Europos vakcinacijos kampanija padeda mūsų piliečiams kasdien, bet ir tai, kad ji turi patikimą teisinį pagrindą“, – kalbėjo EK vadovė.

„AstraZeneca“ savo pranešime irgi sveikino teismo nutartį.

„Europos Komisija iki 2021 metų birželio pabaigos paprašė iš viso 120 mln. vakcinos dozių ir iki 2021 metų rugsėjo pabaigos – iš viso 300 mln. vakcinos dozių“, – teigė įmonė.

„Teisėjas nurodė iki 2021 metų rugsėjo 27 dienos pristatyti 80,2 mln. dozių“, – sakoma pranešime. Į šį skaičių jau įskaičiuotos 30 mln. dozių, kurias bendrovė jau pristatė blokui per pirmąjį ketvirtį.

„Iki šiol bendrovė Europos Sąjungai pristatė daugiau nei 70 milijonų dozių ir iki 2021 metų birželio pabaigos gerokai viršys 80,2 milijono dozių“, – nurodė bendrovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių