Dalai Lamai paprašius berniuko pačiulpti jo liežuvį kilo ažiotažas: kaip vertinti šį incidentą?

  • Teksto dydis:

Po išplatinto vaizdo įrašo, kur Dalai Lama paprašo mažo berniuko pačiulpti jo liežuvį, kilo ažiotažas. Nors tai įvyko daugiau kaip prieš mėnesį, ši tema žiniasklaidoje plačiai eskaluojama. Nors Jo Šventenybė viešai atsiprašė, jį ginantieji teigia, kad tai yra jų kultūros dalis. Kaip reikėtų vertinti tokį incidentą ir ką tai reiškia visai Tibeto bendruomenei, LNK žurnalistė teiravosi „Tibeto namų“ direktoriaus, Azijos ir transkultūrinių studijų instituto lektoriaus Vyčio Vydūno.

– Kaip vertinate šį incidentą, kai Dalai Lama paprašė berniuko pačiulpti jo liežuvį?

– Manau, kad, visų pirma, tai yra informacinė operacija, kuri dabar „išsukinėjama“. Aš tos situacijos niekaip nekomentuoju nei savo socialiniuose tinkluose, nei kitur. Šį interviu duodu tik jūsų paprašytas. Šis įvykis buvo vasario mėnesį. Šiandien – balandžio vidurys. Klausimas, kodėl ši informacija staiga pasidarė aktuali. Aš to nežinau. Šį įvykį pastebėjau žinių sraute dar vasarį. Čia yra daug spekuliacijų. Aš nesileisiu net į kalbas apie tuos metamus įtarinėjimus, nes tai yra visiška nesąmonė. Nesileisiu ir į jokius kultūrinius apibendrinimus, kas būdinga ar nebūdinga šios šalies kultūrai. Aš iš savo asmeninės bendravimo patirties žinau, kad su Jo Šventenybe Dalai Lama bendravimas visada vyksta labai betarpiškai ir artimai. Jis labai greitai su žmonėmis atsiranda artimame kontakte. Ir tai – ne vienetinis atvejis. Jis net su aukšto rango asmenimis pabendrauja betarpiškai. T. y. gali patampyti už nosies, už barzdos.

– Ir su vaikais jis bendrauja betarpiškai?

– Ir su vaikais jis taip pat bendrauja betarpiškai. Kai Dalai Lama kelis sykius lankėsi Lietuvoje, ir su jaunimu – su visais tas bendravimas vyko labai natūraliai. Dėl šio įvykio galiu pasakyti, kad tai – iš situacijos išplaukiantis bendravimas. Žiūrint filmuotą medžiagą, tuo metu bent man nekilo jokių įtarimų. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip manote, kodėl tuomet reikėjo atsiprašyti?

– Tiesiog dėl to, kad kilo ažiotažas. Ir jis yra drąsus žmogus. Ir tiesą sakant, ne kiekvienas pripažintų, kad aš čia kažką ne taip padariau. Tačiau jis atsiprašė būtent dėl to, kad įskaudino šeimą ir tuos žmones, kurie buvo aplinkui, o taip pat – savo rėmėjus. Tai yra atsiprašė už sukeltas neigiamas emocijas dėl tam tikro veiksmo, kuris buvo neteisingai suprastas. Todėl ir nenoriu daugiau komentuoti paties veiksmo, nes tuo atsiprašymu viskas buvo pasakyta.

Mes tiek įsitempę dėl visų skandalų, pabrėžiu, tikrų skandalų Lietuvoje, tikrų vaikų išnaudojimo atvejų, todėl labai lengva apjuodinti bet ką.

 

– Socialiniuose tinkluose netrūko teigiančių, kad toks Dalai Lamos veiksmas – paprašymas vaiko pačiulpti jo liežuvį – yra dalis jų kultūros. Ar tai tiesa?

– Aš nenoriu leistis į spekuliacijas, ar čia kultūros dalis, ar ne. Manau, kad tai yra susiję tiesiogiai su paties Jo Šventenybės Dalai Lamos asmeniu. Tai yra su jo bendravimo maniera. Kai vaikas paklausė jo, ar gali prisiglausti, Dalai Lama atsivėrė ir pasakė, kad ką nori, tą daryk. Šis ažiotažas daugiau pasako ne apie jį, o apie mus. Neabejoju, kad jis ir toliau liks toks pat atsipalaidavęs ir nepakeis savo bendravimo manierų. Tiesiog šis faktas rodo, kaip mes esame psichologiškai pažeidžiami visų tų įtampų, kurios mus lydi.

– O kaip šį atvejį vertino pati Tibeto bendruomenė? Kokios buvo reakcijos?

– Kadangi jie pasijuto puolami, bendruomenėje, aišku, kilo ta gynimosi reakcija. Keista, kodėl ši informacinė operacija buvo vis sukama ir ypač dabar, šiomis dienomis vėl suaktyvėjo. O tibetiečiai, aišku, palaiko savo lyderį, nes žino tą jo betarpišką bendravimą.

– Jūsų nuomone, ar tai turės kokių nors padarinių Tibeto bendruomenei?

– Tibetiečiai kaip buvo tragiškoje situacijoje, taip ir yra. Tačiau nemanau, kad sumažėtų jai, kaip bendruomenei, skiriama rėmėjų parama. Kas rėmė, tas rems ir toliau. Aš apskritai į šį įvykį nereaguoju, nes sakau, kad tai – nesąmonė. Manau, mes tiek įsitempę dėl visų skandalų, pabrėžiu, tikrų skandalų Lietuvoje, tikrų vaikų išnaudojimo atvejų, todėl labai lengva apjuodinti bet ką. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
O kas nekenčia gražių berniukų? Visi juos myli, o jei visi, tai joks neiškripimas, o gyvenimo norma.

Tiesa kyla į paviršių

Tiesa kyla į paviršių portretas
Čia toks pats satanistas kaip ir motina Tereza. Kuri vaikus :gelbėdavo" po katastrofų ir atiduodavo juos į adrenachromo laboratorijas.

Jeigu tai tiesa

Jeigu tai tiesa  portretas
Jis senas sliuzas, isgama.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių