Pereiti į pagrindinį turinį

Tranzitui – žalia šviesa

2009-01-13 09:00
Tranzitui – žalia šviesa
Tranzitui – žalia šviesa / "Reuters" nuotr. Derybos: visus susitarimus atnaujinti dujų tiekimą pavyko pasiekti tik vakar vakare.

Visos sąlygos buvo įvykdytos, visi reikalavimai patenkinti, tad "Gazprom" nebeturėjo kur trauktis. Rusijos dujų milžinės atstovai pranešė, kad tranzitas bus atnaujintas šiandien.

Abejojo įgaliojimais

Vakarykštė diena Rusijos dujų monopolijos "Gazprom" delegacijai prasidėjo nuo derybų su "Naftogaz" atstovais Kijeve. Po jų Ukraina dar kartą be jokių papildomų išlygų pasirašė Dujų tranzito per Ukrainą stebėsenos taisykles. Tai patvirtino ir ES atstovai. Bendrijoje pirmininkaujančios Čekijos pramonės ministras Martinas Římanas pareiškė, kad Maskva dabar neturi priežasčių sulaikyti dujų tiekimą.

Tačiau Rusija neskubėjo skelbti apie tranzito atnaujinimą. Kaip pareiškė šalies ministro pirmininko sekretorius Dmitrijus Peskovas, šią informaciją dar reikia patikrinti. "Dar turime gauti patvirtinimą", – pareiškė jis. D.Peskovo įtarimus sukėlė neaukštas asmenų, pasirašiusių susitarimą, statusas. "Lygiai taip pat Ukraina iškėlė klausimą dėl 2007 m. pasirašyto susitarimo. Pasak valstybės atstovų, žmogus, pasirašęs šį susitarimą, neturėjo tam įgaliojimų", – teigė D.Peskovas.

ES ieško išeities

Iš karto po derybų su "Naftogaz" Rusijos dujų monopolijos delegacija išvyko į Briuselį. Be "Gazprom" vadovybės, dalyvauti konferencijoje Briuselyje išskrido Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Igoris Sečinas ir energetikos ministerijos vadovas Sergejus Šmatko. Stebint "Gazprom" atstovams vakar buvo pasirašytas dokumentas dėl Rusijos dujų tranzito per Ukrainą į ES kontrolės.

Briuselyje vakar taip pat vyko skubos tvarka sušauktas ES energetikos ministrų pasitarimas. Susirinkę ministrai svarstė, kaip išspręsti konfliktą dėl dujų tiekimo. Labiausiai nukentėjusios nuo dujų konflikto šalys – Bulgarija, Slovakija ir Rumunija – prašė suteikti pagalbą.

Kaip išvengti dujų stygiaus, buvo svarstoma ne tik Briuselyje. Vakar Lenkija pranešė, kad šią savaitę paskelbs planą, kaip sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų ir naftos. Senatoriaus Tomaszo Misiako teigimu, šalies vyriausybė siūlys sujungti Lenkiją su Europos sistema – tai leis pirkti dujas ir kitas žaliavas iš Alžyro bei kitų arabų valstybių.

Gresia ieškiniai ir baudos

Ukrainos ir Rusijos dujų konfliktas turės neigiamų padarinių ne tik Europos šalių ekonomikai. Dėl jo finansinių nuostolių jau patyrė ir tiekėja. Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas vakar pareiškė, kad dujų monopolininkei "Gazprom" sprendimas nutraukti dujų tiekimą kainavo 800 mln. JAV dolerių (2,05 mlrd. litų). Anot jo, bendrovė sustabdė dujų gavybą daugiau kaip 100 gavybos vietų.

Maža to, "Gazprom" gali tekti išmokėti milžiniškas kompensacijas Europos vartotojams dėl neįvykdytų įsipareigojimų. Europiečiai negavo dujų už mažiausiai 500 mln. JAV dolerių (1,285 mlrd. litų). Pagal pasirašytus susitarimus sąlygų neįvykdęs tiekėjas turi sumokėti baudą, kurios dydis – 5 proc. nepatiektų išteklių kainos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų