Trečiadienis

Čekijoje paskelbta nepaprastoji padėtis dėl potvynių, kurie apėmė daugelį šalies rajonų ir pasiekė sostinę Prahą – užliejo istorinį senamiestį, privertė uždaryti verslo įmones ir chaotiškomis sąlygomis evakuoti zoologijos sodą. Kovai su stichija mobilizuota 30 tūkst. ugniagesių, gelbėtojų ir kareivių.

Potvyniai, kurie apėmė ne tik Čekiją, bet ir šalis kaimynes, nusinešė mažiausiai 12 žmonių gyvybę. Austrijoje ir Vokietijoje dešimtys tūkstančių gyventojų liko be elektros, miestų gatvės virto upėmis, teko uždaryti kai kuriuos greitkelius.

p>Smarkių liūčių sukelti potvyniai privertė prisiminti košmarišką patirtį per stichijos siautėjimą 2002 m., kai Vidurio Europoje žuvo dešimtys žmonių, iš jų 17 – Čekijoje.

Karinėje bazėje Merilande prieš tribunolą stojo JAV armijos eilinis Bradley Manningas, kaltinamas nutekinęs daugybę slaptų dokumentų tinklalapiui "WikiLeaks" ir taip suteikęs pagalbą tarptautiniam teroristų tinklui "Al Qaeda".

25 metų kariui gresia 154 metai laisvės atėmimo dėl jo vaidmens per didžiausią Amerikos istorijoje įslaptintos informacijos nutekinimą, kai ta medžiaga buvo perduota vyriausybių paslaptis viešinančiam portalui.

Prokurorai sako, kad nuo 2009-ųjų lapkričio iki arešto 2010-ųjų gegužę B.Manningas "WikiLeaks" perdavė apie 700 tūkst. įslaptintų karinių pranešimų iš Irako ir Afganistano, taip pat diplomatinių depešų iš viso pasaulio.

B.Manningas taip pat perdavė "WikiLeaks" informaciją apie daugiau nei 74 tūkst. Irake tarnavusių JAV karių, įskaitant jų vardus, laipsnius, pareigas ir elektroninio pašto adresus.

B.Manningo advokatas tikino, jog šis jaunas kareivis buvo humanistas, kuris pradėjo perdavinėti informaciją trokšdamas, kad pasaulis taptų geresne vieta gyventi.

Prancūzijos policija suėmė daugiau nei 40 žmonių per reidus visoje šalyje prieš gruzinų nusikalstamas grupuotes. Per operacijas pietiniuose Marselio ir Nicos miestuose, uostamiestyje Bordo ir Paryžiaus apylinkėse buvo konfiskuota grynųjų pinigų, aukso, ginklų, suklastotų dokumentų ir cigarečių.

Manoma, kad tie įtariamieji dalyvavo sukčiavimo schemose naudojant kredito korteles, ginkluotuose apiplėšimuose, vagystėse, smurto išpuoliuose, taip pat pardavinėjo suklastotas prekes.

Policija nurodė, kas gruzinų "mafijos gaujos", veikiančios Vakarų Europoje ir ypač Prancūzijoje nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo, yra labai "struktūrizuotos" ir "hierarchinės".

Turkijos policijos pajėgos ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis vaikė šimtus protestuotojų Stambule ir sostinėje Ankaroje, visoje šalyje šeštą dieną iš eilės tęsiantis neramumams ir demonstracijoms prieš vyriausybę.

Tūkstančiai žmonių susirinko Stambulo Taksimo aikštėje, tapusioje simboline širdimi protestų, kurie peraugo į smurtinius susirėmimus praeitą penktadienį ir išplito daugelyje kitų šalies miestų.

Protestai, kurie pareikalavo jau bent dviejų žmonių gyvybės, prasidėjo, kai policija ėmėsi griežtų veiksmų prieš demonstrantus per taikų protestą Stambule, kurio metu buvo reiškiamas nepasitenkinimas dėl planų užstatyti Gezio parką – vieną iš nedaugelio šio miesto žaliųjų erdvių, esančią šalia centrinės Taksimo aikštės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių