Tūkstančiai prieglobsčio prašytojų iš Afganistano gyvena kalėjimo sąlygomis JAE

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) trečiadienį apkaltino Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) daugiau nei metus savavališkai laikant mažiausiai 2 400 prieglobsčio prašytojų iš Afganistano itin prastomis sąlygomis.

Grupė teigė, kad nuo 2 400 iki 2 700 afganistaniečių, evakuotų į JAE po to, kai 2021-ųjų rugpjūtį Talibanas perėmė valdžią Kabule, ir laukdami kol bus perkelti kitur, tebėra savavališkai laikomi laikinuose pabėgėlių būstuose. Juose jų judėjimo laisvė yra ribota, o galimybė kreiptis į teisininkus – menka.

JAE savo ruožtu teigė, kad kartu su JAV kolegomis stengiasi užbaigti perkėlimo procesą, tačiau paneigė pranešimus apie itin prastas gyvenimo sąlygas.

„Emyratų valdžios institucijos daugiau kaip 15 mėnesių tūkstančius Afganistano prieglobsčio prašytojų laiko užrakintus ankštomis ir apgailėtinomis sąlygomis, nesuteikdamos jokios vilties, kad jų bylose bus pasiekta pažangos“, – sakė žmogaus teisių padėtį JAE stebinti HRW tyrėja Joey Shea (Džoji Ši), ragindama nedelsiant juos paleisti.

Vienas organizacijos kalbintas prieglobsčio prašytojas teigė, kad „stovykla visiškai prilygsta kalėjimui“.

Jungtinių Valstijų prašymu JAE sutiko laikinai priimti afganistaniečius, kol jie bus perkelti kitur, naujienų agentūrai AFP sakė vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Emyratų pareigūnas.

Anot jo, „JAE toliau bendradarbiauja su JAV ambasada tvarkant keliautojų dokumentus ir palaiko ryšius su JAV kolegomis, siekdami laiku perkelti likusius evakuotus asmenis“.

„Suprantame, kad kilo nusivylimas, ir tai užtruko ilgiau nei planuota“, – pridūrė jis.

Pareigūnas atmetė HRW kaltinimus dėl blogų sąlygų laikinojoje stovykloje ir teigė, kad valdžios institucijos užtikrina „aukštos kokybės apgyvendinimo, sanitarijos, sveikatos priežiūros, klinikines, konsultavimo, švietimo ir maitinimo paslaugas“.

Tačiau, pasak HRW, sulaikyti afganistaniečiai kenčia gyvendami kalėjimo sąlygomis – be judėjimo laisvės ir visą parą stebimi. Grupė nurodė, kad šioje stovykloje žmonės patiria „psichinės sveikatos krizę“ ir pridūrė, kad sužinojo bent apie vieną bandymą nusižudyti.

„Vyriausybės neturėtų ignoruoti sukrečiančios šių afganų, paliktų nežinioje JAE, padėties, – sakė J. Shea. – Ypač JAV vyriausybė, kuri koordinavo 2021-ųjų evakuaciją ir su kuria daugelis evakuotų asmenų dirbo prieš Talibanui užgrobiant valdžią, turėtų nedelsdama imtis veiksmų ir įsikišti.“

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Jeigu Emyratuose blogai kur tikėjimo broliai tai kur jiems gerai.Aš nežinau tokios vietos žemėje kur nereikia dirbti o tik valgyti miegoti ir pramogauti

Klausykit Lietuvoje

Klausykit Lietuvoje portretas
Pabegeliai is Aganistano gyvena 5☆ voesbucio salygomis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių