TVF prognozuoja pasaulinį 6 proc. ekonomikos augimą

Pasaulio ekonomika šiemet augs šešiais procentais, tačiau nelygumai tarp valstybių didėja, nes pažangios ekonomikos didina greitį, o besivystančios šalys atsilieka, antradienį paskelbė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Nors pasaulinio augimo prognozė nepakito, palyginti su ankstesne, balandį skelbta prognoze, numatoma, kad JAV ekonomika augs greičiau – septyniais procentais – dėl didžiulių vyriausybės išlaidų ir plačiai vykstančios vakcinacijos nuo COVID-19, tuo metu Indijos perspektyvas TVF sumažino, nes ji susiduria su vėl kylančiu užsikrėtimų skaičiumi.

„Prieiga prie vakcinų tapo pagrindine lūžio linija, kuria pasaulinis atsigavimas padalijamas į du blokus“, – sakoma TVF atnaujintoje „Pasaulio ekonomikos perspektyvoje“ ir perspėjama apie pavojų ekonomikai, jei bus leista įsigalėti naujoms koronaviruso atmainoms.

Atsigavimas „nėra garantuotas net tose šalyse, kur infekcijų lygis šiuo metu yra labai žemas, kadangi virusas cirkuliuoja kitur“, – sakoma pranešime.

Ir nors neseniai įvykęs infliacijos šuolis yra precedento neturinčio ir netolygaus išėjimo iš pandemijos rezultatas ir turėtų būti laikinas, TVF neatmetė galimybės, kad kainų augimas gali tapti „nuolatinis“.

Vašingtone įsikūręs paskolų teikėjas krizes patiriančioms šalims dar kartą pabrėžė, kad „svarbiausias prioritetas yra visame pasaulyje tolygiai paskirstyti vakcinas“.

Išsivysčiusios šalys paskiepijo beveik 40 proc. savo gyventojų, palyginti su vos 10 proc. besivystančiose valstybėse, o dar mažiau jų – mažų pajamų šalyse, sakoma pranešime.

„Labai užkrečiamų viruso atmainų atsiradimas gali sužlugdyti atsigavimą ir iki 2025 metų iš pasaulinio BVP atimti 4,5 trln. JAV dolerių“, – tinklaraščio įraše perspėjo TVF vyriausioji ekonomistė Gita Gopinath.

Daugiau nei pusę šio turto prarastų turtingos šalys, jei naujos koronaviruso atmainos imtų plisti nevaldomai.

Ir tai nėra tik mažai tikėtinas kraštutinis scenarijus. „Tai reali kritimo rizika“, – sakė TVF tyrimų departamento direktoriaus pavaduotoja Petya Koeva-Brooks.

Nors kai kurios besivystančios šalys, tokios kaip Brazilija ir Meksika, šiemet gali pademonstruoti spartesnį augimą, bendrai besivystančios šalys kaip grupė atsilieka ir tik siekia sugrįžti į priešpandeminį lygį.

„Sakyčiau, kad dabar esame labiau susirūpinę nei balandį“, – naujienų agentūrai AFP sakė P. Koeva-Brooks.

TVF rengia 50 mlrd. JAV dolerių dydžio planą, kuriame siūlomos „įmanomos išlaidos pandemijai įveikti“ paskirstant vakcinas ir tenkinant neatidėliotinus mažesnių pajamų valstybių poreikius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių