Pereiti į pagrindinį turinį

Ukrainos kunigams celibatas negalioja?

2010-03-29 08:58
Hibridas: Ukrainos graikų katalikų bažnyčia pripažįsta popiežiaus viršenybę, bet laikosi stačiatikių apeigų ir leidžia dvasininkams nesilaikyti celibato.
Hibridas: Ukrainos graikų katalikų bažnyčia pripažįsta popiežiaus viršenybę, bet laikosi stačiatikių apeigų ir leidžia dvasininkams nesilaikyti celibato. / "The New York Times" nuotr.

Kol visa Europa diskutuoja, ar Katalikų bažnyčios kunigų celibatas tapo pastaruoju metu kilusių pedofilijos skandalų priežastimi, ir galbūt verta šios tradicijos atsisakyti, Vakarų Ukrainoje kunigai gyvena oficialų šeimyninį gyvenimą gavę Vatikano palaiminimą.

Didelė dvasininko šeima

Voloveckių namai – to patvirtinimas, rašo JAV dienraštis "The New York Times". Šioje šeimoje – net šeši vaikai, nuo 21-erių Pavlinos iki 9-mečio Taraso, o vidurinysis 16 metų Romanas nori tapti kunigu, kaip ir jo tėvas.

Šis – kunigas Jurijus Voloveckis, kuris vadovauja nedidelei parapijai ir kurio žmona Vera yra religijos mokytoja. J.Voloveckis priklauso Ukrainos graikų katalikų bažnyčiai, pagal kurios mokymą celibato besilaikantys kunigai nebūtinai yra geresni.

Vakarų Ukrainoje esančio Lvovo priemiestyje J.Voloveckis turi mažą bažnyčią, kuri jungia Rytų ir Vakarų krikščionybę. Šalia nukryžiuoto Jėzaus Kristaus ikonų – amžinatilsio popiežiaus Jono Pauliaus II nuotraukos.

Ukrainos graikų katalikų bažnyčia yra ištikima Romos popiežiui, jai vadovauja kardinolas ir arkivyskupai. Tačiau ji skiriasi nuo tradicinės Katalikų bažnyčios, nes perėmusi kai kuriuos Rytų ortodoksų krikščionių bruožus. Ukrainos graikų katalikų bažnyčia laikosi rytietiškų apeigų, o ne lotyniškų, kaip Katalikų bažnyčia.

Istoriškai Vatikanas toleravo tradicijas ir požiūrį į celibatą ten, kur stipriai dominavo Stačiatikių bažnyčia. Ši išimtis rodo, kad Šventojo Sosto požiūris į celibatą nėra kietas ir vienalytis, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Vaikai didžiuojasi tėvu

"Aš jums sudainuosiu", – "The New York Times" žurnalistui linksmai pasiūlė13-metė Irena Volovecka, laikydama rankose tradicinį ukrainiečių instrumentą bandūrą. Jos tėvas ne tik dėvi katalikų kunigų nešiojimą skaistutę (baltą apykaklę), bet ir rengia šeimyninius koncertus.

Pirmame namo aukšte V.Volovecka mokė apie dvi dešimtis mažamečių, tarp jų ir sūnų Tarasą, religijos. Antrame aukšte vyriausioji Pavlina, kuri studijuoja archyvistiką ir religinę pedagogiką, gamino valgyti.

Vaikai sako, kad jie didžiuojasi, jog jų tėvas yra kunigas, nors jie dėl to ir įpareigoja būti pavyzdžiu kitiems.

"Žmonės gali mūsų gerai nepažinoti, bet jie žino, kas yra mūsų tėvai ir jie stebi mus mokykloje bei gatvėje, – sakė Romanas. – Lyg būtum taikinys."

Geriau supranta žmones

J.Voloveckis, nors ir nenori kritikuoti popiežiaus Benedikto XVI užsispyrimo dėl celibato išlaikymo, teigia, kad šeima padeda suprasti eilinių parapijiečių reikmes, rasti su jais bendrą kalbą.

"Svarbu, kad kunigas suprastų ne tik save, – teigė 45-erių J.Voloveckis, kuris prieš maždaug 20 metų įstojo į seminariją. – Šeimos turėjimas suteikia kunigui gilesnį supratimą, kaip elgtis su kitais žmonėmis, kaip jiems padėti. Tai natūralu. Kunigui gerai turėti žmoną ir vaikų."

Kitas Ukrainos graikų katalikų kunigas Romas Kravčiukas pasakojo, kad seminaristai dažnai klausia, jie turėtų laikytis celibato ar tapti šeimos žmonėmis. 50-metis kunigas nemato didelio skirtumo tarp abiejų pasirinkimų. Tiesa, jis išryškino vedybinio gyvenimo pranašumus.

"Man atrodo, kad kai kunigas nevedęs, jam sunku išaiškinti tam tikrus dalykus parapijiečiams, – kalbėjo R.Kravčiukas. – Nes jis to nepatyrė pats."

Be to, kunigo teigimu, celibatas prieštarauja žmogaus prigimčiai.

"Visi turi seksualinį gyvenimą, – kalbėjo jis. – Mes esame gyvi žmonės, ne akmenys."

Ukrainos graikų katalikų bažnyčia turi apie 5 mln. narių ir yra viena iš kelių popiežiaus viršenybę pripažįstančių katalikiškų bendruomenių, kurios laikosi stačiatikių apeigų ir leidžia dvasininkams nesilaikyti celibato. Tokių Bažnyčių tikintieji sudaro 1–2 proc. visų katalikų.

Tiesa, Ukrainos graikų katalikų bažnyčios vadovas kardinolas Lubomyras Husaras laikosi celibato. Jis pastaruoju metu vengė šios temos, nors pabrėžė, kad nemano, jog celibato panaikinimas Katalikų bažnyčią išgelbėtų nuo kunigų trūkumo.

Ginklas prieš pedofiliją?

Tačiau tiek R.Kravčiukas, tiek J.Voloveckis atsisakė kalbėtis apie tai, ar celibatą galima sieti su Katalikų bažnyčią drebinančiais sekso skandalais.

Pats Vatikanas atmetė bet kokį sąryšį. Bažnyčios vadovai tikina, kad jei celibatas būtų skandalų priežastis, tada pedofilija neegzistuotų pasaulietinėje visuomenėje.

Tačiau Vienos arkivyskupijos kardinolas Christophas Schönbornas šį mėnesį užsiminė, kad Vokietijoje kilęs kunigų pedofilijos skandalas verčia Vatikaną peržiūrėti savo politiką, be visa kita, – ir celibato klausimą. Tiesa, vėliau jo atstovas bandė paneigti šiuos žodžius.

"Tai (šeima – red. past.) man padeda žvelgti į pasaulį kitų akimis, o žmonėms – daugiau pasitikėti manimi – kalbėjo J.Voloveckis. – Jie mato kunigą, kuris turi šeimą. Jie stebi, kaip mes gyvename. Mes esame visuomenės dalis."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų