Ukrainos pajėgose – legendinis ginklas, sutriuškinęs A Hitlerio, S. Husseino karius

  • Teksto dydis:

Pasaulyje gana sunku rasti ginklą, kuris be jokio modernizavimo tarnautų beveik 90 metų, bet jis egzistuoja – tai amerikietiškas kulkosvaidis „Browning M2“. Ginklu jau aktyviai naudojasi Ukrainos ginkluotosios pajėgos, skelbia UNIAN.

„Browning M2“ gaminamas nuo 1933 metų. Jo kopijų jau yra daugiau nei 3 milijonai. Kulkosvaidį naudoja per 110 pasaulio šalių, o pastaruoju metu juo naudojamasi ir Ukrainoje.

Kulkosvaidis legenda

Šio ginklo istorija prasidėjo Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje, kai vienas garsiausių ginklanešių – Johnas Browningas sukūrė sunkųjį 12,7 mm kalibro kulkosvaidį.

Ginklo masinė gamyba ir jo pavertimas universaliu kulkosvaidžiu, kuris gali būti montuojamas ant bet kokios įrangos – nuo tankų iki lėktuvų, buvo baigtas tik 1933-aisiais – po kūrėjo mirties. Dėl savo universalumo kulkosvaidis tapo populiariausiu ginklu savo klasėje.

Antrojo pasaulinio karo metais jie buvo montuojami ant naikintuvų P-51 Mustang ir B-17 – „skraidančių tvirtovių“, ant M4 Sherman tankų, o pėstininkai naudojo juos kaip priešlėktuvinius ginklus.

Laikui bėgant M4 Sherman buvo pakeistas į M60 Patton, o vėliau į M1 Abrams. B-17 buvo pakeistas į B-52, o Vietnamo veteranų UH-1 Iroquois sraigtasparniai pakeisti į UH- 60 Blackhawk. Tačiau „Browning M2“ ir toliau eksploatuojamas.

Vienintelis šio kulkosvaidžio modernizavimas JAV įvyko 2010 metais: M2A1 kulkosvaidžio vamzdis buvo šiek tiek modernizuotas – pridėtas saugiklis ir sumontuotas blykstės slopintuvas.

Pasak UNIAN, pagrindinis kulkosvaidžio bruožas – šiam ginklui sukurtas itin sėkmingas šovinys, sudominęs net snaiperius. Todėl, pavyzdžiui, gerai žinomi snaiperiniai šautuvai „Barrett“ yra pagaminti 50BMG kalibrui.

1967 metais Vietname jūrų pėstininkų snaiperis Carlosas Hascockas iš savo atnaujinto „Browning M2“ su teleskopiniu taikikliu paleido produktyvų šūvį iš 2250 metrų. Šio rekordo niekas nepralenkė 35 metus.

„Browning M2“

Kalibras: .50BMG (12,7x99 mm)

Svoris: 38 kg

Ilgis: 1650 mm

Statinės ilgis: 1140 mm.

Ugnies greitis: 450-600 šovinių/min


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBrowning M2legendinis ginklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių