V. Putino metinis pranešimas: įspėja santykiuose su Rusija neperžengti raudonos linijos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį skaitydamas metinį pranešimą įspėjo užsienio valstybes neperžengti raudonos linijos santykiuose su Maskva.

„Mes iš tiesų norima palaikyti gerus santykius su visais tarptautinės bendrijos nariais, įskaitant, beje, ir tuos, su kuriais mūsų santykiai pastaruoju metu, švelniai tariant, nesiklosto. Mes tikrai nenorime deginti tiltų. Tačiau jei kažkas mūsų gerus ketinimus traktuoja kaip abejingumą ar silpnumą ir pats ketina sudeginti ar netgi susprogdinti tuos tiltus, jis privalo žinoti, kad Rusijos atsakas bus asimetriškas. Greitas ir griežtas, – sakė jis.

„Bet kokių provokacijų, keliančių grėsmę kertiniams mūsų saugumo interesams, organizatoriams teks gailėtis savo veiksmų taip, kaip jau seniai nesigailėjo“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis pridūrė, kad Rusijai „užteks kantrybės, atsakomybės, profesionalumo, tikėjimo savimi ir savo teisumu bei sveikos nuovokos priimant bet kokį sprendimą“.

„Tačiau viliuosi, kad niekam nešaus į galvą santykiuose su Rusija peržengti vadinamąją raudoną liniją, o kur ji bus nubrėžta – spręsime mes kiekvienu konkrečiu atveju“, – pabrėžė V. Putinas.

Pagrindinis uždavinys – didinti pajamas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurio partijos „Vieningoji Rusija“ populiarumas prieš rugsėjį įvyksiančius parlamento rinkimus yra labai smukęs, trečiadienį sakė, kad pagrindinis vyriausybės uždavinys yra didinti mažėjančias asmenines rusų pajamas.

V. Putino populiarumas ilgą laiką priklausė nuo jo sugebėjimo užtikrinti stabilumą ir geresnius pragyvenimo standartus rusams, bet pastaraisiais metais ekonomiką smarkiai paveikė Vakarų sankcijos, nekylančios naftos kainos ir koronaviruso pandemija.

„Pagrindinis dalykas yra užtikrinti piliečių realių pajamų augimą“, – skaitydamas metinį pranešimą pabrėžė V. Putinas.

Jis paskelbė virtinę priemonių, prieš rinkimus turinčių užtikrinti didesnes rusų pajamas.

V. Putinas sakė, kad kylančios kainos „suvalgo“ rusų pajamas, ir paragino vyriausybę sukurti ilgalaikes sąlygas „kainų nuspėjamumui užtikrinti“.

Prezidentas pridūrė, kad vyriausybei reikia labiau stengtis remti šeimas.

Vyriausybė šiais metais skirs vienkartines išmokas asmenims, kurie vieni augina vaikus, ir nėščiosioms, be to, rugpjūčio viduryje visiems moksleiviams bus skirtos 10 tūkst. rublių (110 eurų) išmokos, paskelbė V. Putinas.

Vladimiras Putinas. Scanpix nuotr.

Siekia kolektyvinio imuniteto

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį sakė, kad šalis siekia vadinamąjį bandos imunitetą prieš pandeminį koronavirusą įgyti iki šio rudens, ir gyrė trijų rusiškų vakcinų sukūrimą.

„Vakcinavimas dabar yra pirmaeilės svarbos,... kad rudenį galėtų susidaryti bandos imunitetas“, – skaitydamas metinį pranešimą pažymėjo V. Putinas.

„Mūsų mokslininkai padarė tikrą proveržį. Dabar Rusija turi tris patikimas vakcinas nuo koronaviruso“, – pridūrė jis.

68 metų prezidentas praėjusią savaitę buvo paskiepytas antrąja vakcinos nuo pandeminio koronaviruso doze. Jis nenurodė, kuria iš trijų rusiškų vakcinų – „Sputnik V“, „EpiVacCorona“ ar „CoviVac“ – buvo paskiepytas.

Trečiadienį jis dar kartą pakartojo savo prašymą visiems rusams pasiskiepyti.

„Kreipiuosi į visus Rusijos piliečius: pasiskiepykite. Tai vienintelis būdas mums atsikratyti šios mirtinai [pavojingos] ligos“, – sakė jis.

Nors Rusija vakcinacijos kampaniją pradėjo gruodžio pradžioje, anksčiau už daugumą pasaulio valstybių, skiepijimo procesas šalyje vyksta sunkiai.

Daugelis rusų skeptiškai žiūri į vakcinas. Neseniai atliktas sociologinis tyrimas parodė, kad skiepų nori mažiau nei trečdalis rusų.

Trečiadienio duomenimis, nuo pandemijos pradžios Rusijoje nustatyta per 4,7 mln. COVID-19 atvejų, 106 tūkst. užsikrėtusių žmonių mirė.

Tačiau V. Putinas vėl pakartojo visos pandemijos metu kartojamą savo teiginį, kad Rusija su COVID-19 protrūkiu dorojasi geriau už daugumą valstybių.

„Sveikatos apsaugos [sistemos] daugelyje pirmaujančių valstybių negalėjo taip veiksmingai atremti epidemijos kaip mes, – sakė jis.

Smerkia Vakarų tylą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasmerkė Vakarų tylą dėl Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos pareiškimo, kad jo saugumo tarnybos užkirto kelią įtariamam JAV sąmokslui jį nužudyti.

„Visi apsimeta, kad visai nieko neįvyko“, – sakė V. Putinas savo metiniame pranešime, turėdamas galvoje Vakarų valstybes.

„Kas būtų nutikę, jei iš tiesų būtų buvę bandoma įvykdyti valstybės perversmą? Kiek žmonių būtų nukentėję?“ – klausė jis.

A. Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad Rusijos pareigūnai padėjo sužlugdyti sąmokslą nuversti Baltarusijos vyriausybę ir Maskvoje areštavo du Baltarusijos piliečius.

Jis tvirtino, kad sąmoksle dalyvavo JAV vadovybė. „Niekas negalėjo duoti užduoties [pašalinti prezidentą], išskyrus aukščiausią politinę vadovybę. Tik jie“, – sakė A. Lukašenka.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė, kad Rusijoje dėl bandymo įvykdyti „karinį perversmą“ Baltarusijoje ir „nužudyti“ jos prezidentą buvo sulaikyti du Baltarusijos piliečiai.

Nuo 1994 metų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka padėkojo V. Putinui už pagalbą ir tvirtino, kad Rusijos lyderis praėjusią savaitę šį reikalą aptarė su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

66 metų autoritariškasis Baltarusijos lyderis slopina istorinius protestus prieš jo valdymą, kilusius paskelbus jį rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų laimėtoju, ir tvirtina užkirtęs kelią Vakarų vadovaujamai revoliucijai.

V. Putinas šios krizės metu remia A. Lukašenką. Abu lyderiai ketvirtadienį turi susitikti Rusijoje.

Kovos su klimato kaita

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pažadėjo, kad jo šalis, pasaulio viena pagrindinių naftos ir dujų tiekėjų, aktyviai prisidės prie kovos su klimato kaita.

„Turime atsakyti į klimato kaitos iššūkius“, – skaitydamas metinį pranešimą įstatymų leidėjams ir regionų gubernatoriams pabrėžė V. Putinas.

Pasak jo, Rusija turi skirti dėmesio ir pastangoms prisitaikyti prie klimato kaitos – tokiose srityse kaip žemės ūkis, apgyvendinimas ir komunalinės paslaugos, taip pat šalies „visa infrastruktūra“.

Valstybės vadovas paragino tautiečius „kurti pramonę išmetamo anglies dvideginio panaudojimui“.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad Rusija, viena didžiausių teršėjų klimatą keičiančiais anglies junginiais, sieks padaryti savo išmetamų teršalų kiekį „mažesnį nei Europos Sąjungoje“.

Rusijoje pastaraisiais metais nustatoma daugybė aukštos temperatūros rekordų, o 2020-ųjų pirmasis pusmetis buvo šilčiausias nuo orų stebėjimo pradžios šalyje.

Rusijos meteorologijos tarnybos mokslinis vadovas Romanas Vilfandas praėjusį mėnesį pareiškė, jog šalyje per pastaruosius 25 metus padvigubėjo kataklizminių meteorologinių reiškinių.

V. Putinas ketvirtadienį ruošiasi pasisakyti per JAV rengiamą tarptautinį viršūnių susitikimą klimato klausimais. Šis susitikimas turi žymėti Vašingtono sugrįžimą į kovos su klimato kaita priešakines linijas po eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) atsitraukimo.

Rusų lyderis taip pat paskelbė jo šalies Arkties regiono plėtrą strateginiu prioritetu, tirpstant ledo dangai ir labiau pasiekiamam tampant vadinamajam Šiaurės jūrų keliui, kuriuo Maskva ketina eksportuoti angliavandenilius į Aziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAI PALYGINI PUTINA SU...

KAI PALYGINI PUTINA SU... portretas
Mūsų buvusia Grybauskaite, kuri mokėjo atsakyti tik į "suderintus" klausimus,su dabartiniu Nausėda, kuris, aplamai, be savo nuomonės...verkti norisi...Jau nekalbu apie JAV nukriošėlį Baideną, kuris sugebėjo kreiptis į tautą ir kalbėti iš popėrielio 7 minutes...

Jomajo

Jomajo portretas
Jei buciau rusu, man geda butu palaikyti zudika prezidenta, kuris tvirtina, kad 17000rub arba 185eur uzdirbantys yra vidutine Rusijos klase, o minimalus atlyginimas yra 12792rub arba 138eur. Ir dar 15 metu rusai tures kesti sita vagi? Galetu gyventi rusai kaip norvegai, o pasieke trecia pasauli. Nepyragai.

Miunchenas

Miunchenas portretas
Labai primena A. Hitlerio partinius susirinkimus ir minejimus. Beveik vienas prie vieno. Pasaulis turetu stabdyti siuos fasistus.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių