V. Putinas žada stengtis „normalizuoti“ padėtį Afganistane

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį lankydamasis kaimyniniame Tadžikistane pareiškė, kad Maskva aktyviai siekia padėti „normalizuoti“ padėtį Afganistane, primindamas apie Rusijos įtaką šiame regione.

 

„Darome viską, kad normalizuotume padėtį (Afganistane), ir stengiamės užmegzti santykius su padėtį kontroliuojančiomis politinėmis jėgomis“, – sakė V. Putinas per derybas su Tadžikistano prezidentu Emomaliu Rachmonu.

V. Putinas, kurį citavo Rusijos žiniasklaida, sakė, kad jis su Tadžikistano prezidentu sutarė, kad Afganistano etninės grupės turėtų visapusiškai dalyvauti šalies valdyme.

„Čia jūs geriausiai žinote... ką reikia daryti, kad padėtis regione, šioje zonoje, už kurią esame bendrai atsakingi, būtų stabili ir niekam nekeltų grėsmės“, – sakė jis E. Rachmonui.

Tai pirmoji V. Putino kelionė į užsienį nuo vasario 24 dienos, kai Rusijos pajėgos užpuolė Ukrainą.

Tadžikistane, viename iš Maskvos sąjungininkų tame regione, veikia didžiulė Rusijos karinė bazė.  

Tadžikistanas turi 1 200 km ilgio sieną su Afganistanu, ir tadžikų pajėgos dažnai susiremia su Afganistano narkotikų kontrabandininkais.

Kai kurie apžvalgininkai reiškė nuogąstavimus, kad pernai rugpjūtį į valdžią Afganistane sugrįžus Talibanui, Tadžikistanas, skurdžiausia iš buvusių sovietinių valstybių, gali susidurti su destabilizacijos grėsme.

Šalis tebėra ekonomiškai labai priklausoma nuo Rusijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių