V. Putinui buvo pademonstruotas Rusijos kuriamas lengvasis naikintuvas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį apžiūrėjo šalyje kuriamo naujo 5-osios kartos naikintuvo LTS prototipą, Maskvoje prasidedant aviacijos parodai „MAKS 2021“.

Valstybinis pramonės konglomeratas „Rostech“ nurodė, kad vienvietis lėktuvas, turėsiantis kodinį pavadinimą „Checkmate“ („Matas“), galės išvystyti iki 2 machų greitį.

„Rostech“ pristatymo medžiagoje nurodoma, kad pirmajam skrydžiui naujasis naikintuvas turėtų pakilti 2023 metais.

„LTS – lengvasis vienvariklis 5-osios kartos naikintuvas, kurio analogų Rusijoje dar nebuvo. Jame apjungiami inovatyvūs sprendimai ir technologijos, įskaitant pagalbą piloto darbui dirbtinio intelekto priemonėmis, taip pat praktiškai pasitvirtinusius ir patikrintus sprendinius“, – sakoma bendrovės pranešime.

Planuojama, kad 2024–2025 metais bus pagaminta bandomųjų pavyzdžių, o pirmieji serijiniai orlaiviai turėtų būti pagaminti 2026-aisiais.

„Rostech“ paminėjo keletą kitų naujojo lėktuvo techninių charakteristikų – jo kovinė masė sieks 7,4 tonos, ginkluotė bus sutalpinta vidinėse kamerose, o veikimo nuotolis sieks 3 000 kilometrų.

Be to, planuojama sukurti dvivietę ir bepilotę šio lėktuvo versijas.

Naujasis orlaivis turėtų varžytis su JAV naikintuvu „F-35 Lightning II“, kuris pradėtas naudoti 2015-aisiais. Rusija tikisi šį orlaivį pasiūlyti ir užsienio užsakovams.

Po praeitą savaitgalį paskelbto „Rostec“ pranešimo apie būsimą orlaivio pristatymą Rusijos aviacijos entuziastai suskubo vykti į Žukovskio oro uostą, kad galėtų įamžinti naująjį lėktuvą . Tai priminė Šaltojo karo laikus, kai Vakarų šnipai bandydavo pamatyti naujausius sovietų karo lėktuvus griežtai saugomame aerodrome, kuris buvo naudojamas kaip pagrindinis Sovietų Sąjungos karinių orlaivių bandymo centras.

„Rusija yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, turinti viso ciklo pajėgumus gaminti pažangias orlaivių sistemas, taip pat pripažinta madų diktuotoja kuriant kovinius lėktuvus“, – pranešė „Rostec“.

Kremlius šalies ginkluotųjų pajėgų modernizavimą pavertė svarbiausiu prioritetu, santykiams su Vakarais nusmukus iki labiausiai įtemptų Šaltojo karo laikų lygio, kai Rusija aneksavo Krymą bei buvo apkaltinta kišimusi į kitų šalių rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joptvaiša

joptvaiša  portretas
Batkos subinę tegul parodo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių