V. Zelenskis: Kinijos sąjunga su Rusija taptų pasaulinio karo priežastimi

  • Teksto dydis:

Pasak Ukrainos prezidento, jis norėtų matytų Kinijos paramą Ukrainai, skelbia UNIAN.

Aljansas tarp Kinijos ir Rusijos Federacijos gali tapti pasaulinio karo priežastimi.

Tai pareiškė Volodymyras Zelenskis pokalbyje su Welt. Reporteriams vyras teigė, kad Kinijos problema yra „itin sudėtinga“, bet nepaisant to, V. Zelenskis norėtų matyti rytų galiūnės paramą Ukrainai. Tuo pačiu metu, ukrainiečių lyderis abejoja, kad toks scenarijus – tikėtinas.

„Mums svarbu, kad Kinija neremia Rusijos Federacijos šiame kare. Iš tiesų, norėčiau, kad jie būtų mūsų pusėje. Deja, tačiau nemanau, kad šiuo metu tai įmanoma. Bet norėčiau, kad Kinija pragmatiškai įvertintų tai, kas vyksta. Nes jei dabar Kinija sudarytų sąjungą su Rusija, prasidėtų pasaulinis karas. Ir, manau, Kinija tai puikiai supranta“, – aiškino V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad kol kas nematyti ženklų, kad Kinija remtų Rusiją karine prasme. Tačiau aišku tik viena – anksčiau ar vėliau Kinijai teks pasirinkti pusę Ukrainos kare.

Tokiai rimtai grėsmei niekas neturi galios užkirsti kelio.

„Jie tiesiog negali likti neutralūs, kaip kad darė iki šiol. Kinija turėtų remti taikos sąlygas, kurias siūlome ir garantuoti saugumą. Neteigiu, kad turime puikius ekonominius ar prekybos santykius. Tai yra branduolinio saugumo klausimas, nes rusų kariai šiuo metu yra užėmę atominę elektrinę. Tokiai rimtai grėsmei niekas neturi galios užkirsti kelio“, – pridėjo prezidentas.

Kinijos pozicija

CNN kanalas prieš kiek laiko pranešė, kad Beijingas greičiausiau žaidžia dvigubą žaidimą. Viešumoje Kinija propaguoja taiką, tačiau yra signalų, kad Azijos milžinė ruošiasi Rusijai tiekti mirtiną ginkluotę.

Šiuo klausimu JAV valstybės sekretorius Anthony Blinken pagrasino, kad tokiu atveju Kinija gautų griežtą atsaką. Žinoma, būtų paveikti ir santykiai su JAV, kurie šiuo metu ir taip įtempti.

Tuo tarpu Kinijos Užsienio reikalų ministerija teigė, kad JAV „neturi teisės aiškinti“ dėl ginklų tiekimo Rusijai.

Kiek anksčiau, Miuncheno saugumo konferencijoje, Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Ye teigė, kad Beijingas yra pasiruošęs pateikti savo taikos pasiūlymą Ukrainai ir Rusijai. Esą Kinija nori, kad karas baigtųsi taikiai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKinijaJAVVolodymyras ZelenskisGinkluotė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių