Pereiti į pagrindinį turinį

Vašingtonas sugriežtino toną

2008-09-20 09:00
Vašingtonas sugriežtino toną
Vašingtonas sugriežtino toną / AFP nuotr.

Jungtinių Valstijų diplomatijos vadovė užsipuolė Maskvą dėl agresyvios užsienio politikos ir paragino nekasti sau duobės.

Negailėjo griežtos kritikos

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ketvirtadienį perspėjo, kad Rusija, pasukusi link autoritarizmo šalies viduje ir link agresijos užsienio politikoje, rizikuoja niekais paversti savo laimėjimus siekiant pasaulinės integracijos.

Sakydama griežtą kalbą Vašingtone C.Rice pabrėžė, kad Rusijos lyderiai nuėjo per toli, kai rugpjūčio 7-ąją įsakė įsiveržti į kaimynę Gruziją. Dabar Maskva susiduria su tuo, ką valstybės sekretorė pavadino JAV ir Europos vykdoma diplomatine Tbilisio gynyba.
"Maskvos veiksmai išgrynino kursą, kuriuo suka šalies lyderiai ir kuris atvedė mus prie kritinio Rusijai ir pasauliui momento", – sakė C.Rice transatlantinei politikos studijų organizacijai "German Marshall Fund".

Apie sankcijas neužsiminė

"Rusijos siekis įstoti į Pasaulinę prekybos organizaciją dabar kelia abejonių. Taip pat noras tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare", – sakė JAV diplomatijos vadovė.

Tą pačią dieną C.Rice pavaduotojas Williamas Burnsas kreipdamasis į senatorius teigė, kad Jungtinės Valstijos turėtų neapsiriboti nutraukdamos bendradarbiavimą karinėje ir branduolinių tyrimų srityse, o taikyti Maskvai dar griežtesnes sankcijas. Tačiau C.Rice apie jas nekalbėjo.

D.Medvedevas apkaltino NATO

Rusijos užsienio reikalų ministerija pažadėjo artimiausiu metu išplatinti atsakymą į JAV valstybės sekretorės kalbą. O vakar Kremliuje su visuomeninių organizacijų atstovais susitikęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas dėstė savo krizės versiją.

"Ką nusprendė NATO? Ką ji užtikrino? Tik išprovokavo konfliktą ir ne daugiau", – sakė jis, turėdamas omenyje karą su Gruzija.

"Mes stumiami už geležinės uždangos. Norėčiau dar kartą pabrėžti, kad tai ne mūsų kelias. Mums nėra jokios prasmės grįžti į praeitį", – sakė prezidentas.

Jam antrino ir Sočyje vykstančiame investuotojų forume dalyvaujantis Rusijos premjeras Vladimiras Putinas. Jis atmetė naujo šaltojo karo su Vakarais perspektyvą ir sakė, kad Maskva nori toliau integruotis į pasaulio ekonomiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų