Pereiti į pagrindinį turinį

Vėl išėjo į gatves

2009-03-20 09:00
Vėl išėjo į gatves
Vėl išėjo į gatves / AFP nuotr. Aktyvumas: įvyko apie 200 demonstracijų visoje Prancūzijoje ir dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių.

Prancūzijoje vakar vėl gyvenimas beveik sustojo, o į gatves išėjo šimtai tūkstančių protestuotojų. Ketvirtadienį vyko jau antras visuotinis streikas, kuriame buvo protestuojama prieš prezidento Nicolas Sarkozy veiksmus sprendžiant ekonomikos krizę.

Streikai sutrikdė susisiekimą traukiniais, autobusais ir lėktuvais. Protestai taip pat apėmė mokyklas ir valstybines įstaigas, kurių darbuotojai nusprendė išlieti savo pyktį dėl didėjančio nedarbo ir didelių gyvenimo kainų šalyje.

Sausio 29-ąją organizuotoje pirmoje profesinių sąjungų protesto akcijoje dalyvavo apie 2,5 mln. žmonių. Vakar įvyko apie 200 demonstracijų ir dalyvavo dar daugiau žmonių nei sausį. Mat gyventojų apklausos rodo, kad apie 75 proc. balsuotojų remia protesto judėjimą.

"Labai stiprėja neteisybės jausmas, – kalbėjo didelės profesinės sąjungos "Force Ouvriere" vadovas Jeanas Claude'as Mailly. – Manau, vyriausybei bus sunku mus ignoruoti. Tai būtų neatsakinga."

Profesinės sąjungos pateikė ilgą reikalavimų sąrašą: skirti paramą mažiausiai uždirbantiems, imtis daugiau priemonių darbo vietoms išsaugoti, didinti mokesčius daug uždirbantiems, sustabdyti planuojamą darbo vietų mažinimą viešajame sektoriuje.

Prancūzijos vyriausybė patvirtino 26 mlrd. eurų (89,8 mlrd. litų) vertės ekonomikos stimuliavimo planą, kuriame daugiausia dėmesio skiriama investicijoms į verslo įmones, o po sausio 29-osios streiko N.Sarkozy pasiūlė skirti dar 2,65 mlrd. eurų (9,1 mlrd. litų), kurie padėtų labiausiai pažeidžiamiems namų ūkiams ištverti nepalankų ekonominį laikotarpį.

Ministrai sako, jog jokių kitų nuolaidų suteikti neketinama. Vyriausybė aiškino, kad ankstesnės priemonės kol kas nepradėjo veikti, taip pat perspėjo, kad smarkiai įsiskolinusi valstybė nebegali skirti daugiau lėšų.

Prancūzija, kurioje gerai išvystytas viešasis sektorius ir veikia dosni socialinės rūpybos sistema, yra geriau pasiruošusi atlaikyti ekonomikos sunkmetį negu daugelis kitų šalių. Tačiau dabartinė krizė jai taip pat sudavė skaudų smūgį, o daugelis apžvalgininkų pranašauja, jog šiemet Prancūzijos BVP mažės 2 proc., nedarbas padidės maždaug ketvirtadaliu ir sieks beveik 10 proc.


Protestai – ir Ispanijoje

Socialiniai neramumai vyko ir Prancūzijos kaimynėje Ispanijoje. Per susirėmimus, kurie kilo Barselonos universiteto studentams surengus protesto akciją prieš vyriausybės planuojamą švietimo reformą, buvo sužeisti apie 24 studentai ir 32 policininkai.

Pirmieji susirėmimai prasidėjo trečiadienio rytą, kai policija mėgino išvaikyti universiteto miestelyje sėdimąjį streiką surengusius studentus. Naktį į ketvirtadienį smurtas taip pat prasiveržė studentams universiteto miestelyje surengus spontanišką demonstraciją, kai buvo protestuojama prieš ankstesnius pareigūnų veiksmus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų