Venesuelos parlamentas patvirtino J. Guaido laikinuoju prezidentu

Opozicijos dominuojama Venesuelos Nacionalinė Asamblėja antradienį patvirtino Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą) laikinuoju šalies prezidentu.

Jis šias pareigas eis, kol bus galima surengti naujus rinkimus.

Parlamentas patvirtino J. Guaido laikinuoju šalies vadovu kitą dieną po to, kai prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybė pranešė, kad jos įstatymų leidėjai sugrįš į parlamentą, iš kurio pasitraukė prieš trejus metus.   

Šis balsavimas parodo „neribotą politinę paramą Juano Guaido, kaip Nacionalinės Asamblėjos pirmininko ir prezidento, vadovavimui,.. kol bus nutraukta uzurpacija“, – rašoma Nacionalinės Asamblėjos paskelbtame pareiškime.  

Šis sprendimas reiškia, kad JAV palaikomas J. Guaido, kurį laikinuoju Venesuelos prezidentu yra pripažinusios daugiau nei pusšimtis valstybių, toliau vadovaus parlamentui po sausio 5-osios, kai turi baigtis jo kadencija šiame poste.

Jungtinės Valstijos sveikino šį žingsnį ir sakė, kad jis atspindi „demokratinės opozicijos vienybę ir galią“.

Valdančiosios Socialistų partijos deputatai 2016 metais paliko Nacionalinę Asamblėją, kai per rinkimus prarado jos kontrolę. Vyriausybė įsteigė jai lojalią įstatymų leidžiamosios valdžios instituciją – Konstitucinę Asamblėją, kad nustumtų į šalį opozicijos kontroliuojamą parlamentą.    

Pirmadienį N. Maduro vyriausybė pranešė, kad jos deputatai sugrįš į Nacionalinę Asamblėją, siekiant „gilinti ir plėsti dialogą“ su opozicija. 

Tai buvo pranešta kelios valandos po to, kai J. Guaido paskelbė, kad baigėsi derybos, kuriomis siekta padaryti galą užsitęsusiai politinei krizei šalyje.  

N. Maduro, reaguodamas į JAV sankcijas jo vyriausybei, rugpjūčio 7 dieną atšaukė derybas. Pirmasis derybų etapas buvo surengtas Osle, o vėliau jos buvo perkeltos į Barbadosą. 

„Praėjus daugiau nei 40 dienų, per kurias jis atsisakė toliau kalbėtis, galime patvirtinti, kad Barbadoso (dialogo) mechanizmas baigtas“, – sakė J. Guaido. 

Anksčiau šiais metais J. Guaido pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu ir sulaukė JAV bei kitų Vakarų šalių palaikymo. Šį savo žingsnį jis argumentavo tuo, kad N. Maduro sugrįžo į valdžią per rinkimus, kurių rezultatai esą buvo suklastoti. 

Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas paprastai kasmet rotuojamas pagal opozicinių partijų koalicinį susitarimą.  

Šios pareigos toliau turėtų atitekti opozicijai priklausantiems nedideliems judėjimams, įskaitant partijas, pasirašiusioms susitarimą su N. Maduro, atvėrusį kelią socialistų deputatų sugrįžimui į parlamentą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Kur dingo tas gaidys ? Gal jau išvirtas ir suvalgytas ?

Anonimas

Anonimas portretas
Bus pilietinis karas. Gaidį- ant kaladės...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių