Pereiti į pagrindinį turinį

Vienos kadencijos neužteko

2009-06-10 23:59

Dešiniosioms jėgoms pergalingai pasirodžius Europos Parlamento (EP) rinkimuose, Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso vakar iškėlė savo kandidatūrą antrai kadencijai.

"Man garbė, kad Europos Vadovų Tarybos pirmininkas šiandien paklausė manęs, ar galiu iškelti savo kandidatūrą antram mandatui, – per spaudos konferenciją sakė J.M.Barroso. – Aš sutikau su šiuo prašymu."

53 metų konservatyvių pažiūrų J.M.Barroso, buvęs Portugalijos premjeras, tai paskelbė po derybų su Čekijos ir Švedijos – dabartinės ir būsimos ES pirmininkių – lyderiais.

Čekijos premjeras Janas Fischeris sakė, kad nuvyks į Berlyną derėtis su Vokietijos kanclere Angela Merkel dėl J.M.Barroso kandidatūros, o paskui kalbėsis su likusių ES narių lyderiais – arba asmeniškai jų sostinėse, arba telefonu.

Europos Komisijos pirmininko poste J.M.Barroso dirba nuo 2004 m. lapkričio, ir dabartinė jo kadencija baigsis spalio gale. Praėjusią savaitę vykusiuose EP rinkimuose daugiausia europarlamentarų vietų gavo J.M.Barroso centro dešiniųjų Europos liaudies partija.

J.M.Barroso seniai norėjo siekti naujo mandato, bet sakė, kad dirbtų tik tuo atveju, jei ES narės ir EP patvirtintų jo programą dėl Europos ateities.

"Manau, kad per ekonominę krizę mums reikia stiprios Komisijos ir stiprios ES, – sakė jis. – Mums reikia ambicingo užmojo."

Europos Komisija yra nerenkama vykdomoji ES institucija. Naujajai institucijos vadovo kandidatūrai pritarti turi visos 27 bloko šalys.

Europos Komisija prižiūri, kad būtų laikomasi bloko sutarčių, siūlo įstatymų projektus ir tvarko konkurencijos klausimus. Kitais metais jos biudžetas bus 138 mlrd. eurų (476,7 mlrd. litų).


Naujojo Europos Parlamento žvaigždė

Rumunijos prezidento dukra buvusi manekenė Elena Basescu iki šiol buvo elito vakarėlių žvaigždė ir ne kartą buvo įsivėlusi į įvairias nemalonias istorijas bei garsėjo netaktiškais išsišokimais, tačiau pirmadienį ji pažadėjo nenuvilti visuomenės ir deramai atstovauti šaliai Europos Parlamente (EP), į kurį ji buvo išrinkta.

E.Basescu, kuri rinkimuose dalyvavo kaip nepriklausoma kandidatė, per sekmadienį Rumunijoje vykusį balsavimą surinko 4,22 proc. balsų ir iškovojo europarlamentaro mandatą.

Rumunijos Konstancos kurorte prie Juodosios jūros 1980 m. balandžio 24 d. gimusi "pirmoji dukra" paauglystėje ant podiumų demonstravo savo dailią figūrą ir tamsiaplaukės Barbės įvaizdį.

Dėl iki paryčių trunkančių linksmybių Bukarešto naktiniuose klubuose ir audringo asmeninio gyvenimo Elena greitai tapo vietos bulvarinės žiniasklaidos numylėtine ir pelnė abejotinos šlovės Karpatų Paris Hilton pravardę.

Tačiau ilgainiui E.Besescu nusprendė surimtėti ir skeptikus privertė rimčiau į ją pažiūrėti, kai 2007 m. įstojo studijuoti politikos mokslų ir dauguma balsų buvo išrinkta Liberalų demokratų partijos jaunimo skyriaus generaline sekretore. Kai artėjant EP rinkimams E.Besescu buvo įtraukta į partijos kandidatų sąrašą, kai kurie Liberalų demokratų partijos nariai ir dalis žiniasklaidos ėmė piktintis dėl nepotizmo, todėl kovą ji paskelbė, kad sieks europarlamentaro mandato kaip nepriklausoma kandidatė.

Laimėjusi E.Besescu iškėlė sau naują tikslą – gauti darbą svarbiame EP Biudžeto ir finansų komitete.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų