Vokietijos kancleris ragina dujotiekiu sujungti Europos pietus ir centrinę dalį

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ketvirtadienį sakė siekiantis sudominti partnerius Europoje dujotiekiu, kuriuo dujos tekėtų iš žemyno pietų į jo centrinę dalį, Berlynui stengiantis mažinti rusiškos energijos importą.

„Labai aktyviai derėjausi su savo dviem kolegomis Ispanijoje ir Portugalijoje, taip pat su Prancūzijos prezidentu ir Europos Komisijos pirmininke, įtikinėjau, kad turėtume imtis tokio projekto“, – sakė jis.

„Krinta į akis“, kad nėra dujotiekio per Portugaliją, Ispaniją ir Prancūziją į centrinę Europą, žurnalistams sakė kancleris.

Anot jo, jei toks dujotiekis būtų, jis dabar „labai smarkiai prisidėtų prie tiekimo situacijos lengvinimo“.

Energijos eksportuotojos Rusijos invazija į Ukrainą labai sutrikdė rinką ir nepaprastai padidino kainas, o šalys yra priverstos ieškoti alternatyvių tiekimo šaltinių.

Vokietija visame pasaulyje dairosi tiekėjų, galinčių panaikinti energijos trūkumą, atsiradusį Rusijai sumažinus eksportą į šią Europos ekonomikos milžinę, labai priklausomą nuo rusiškų gamtinių dujų.

Sąskaitos už energiją Vokietijos namų ūkiams artimiausiais mėnesiais turėtų padvigubėti, o pramonė įspėja, kad energijos krizė paveiks pajamas.

O. Scholzas nepateikė daugiau detalių dėl jo siūlomo dujotiekio.

2013 metais buvo pradėtas projektas „Midcat“ Portugalijai, Ispanijai ir Prancūzijai sujungti, bet jam priešinosi aplinkosaugos grupės ir 2019-aisiais darbai buvo sustabdyti žlugus finansavimui.

Rusijai užpuolus Ukrainą, Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ragino atnaujinti šį projektą ir sakė, kad jis turi geopolitinę reikšmę.

Ispanijos vyriausybė taip pat palankiai vertina šio dujotiekio projekto gaivinimą, tačiau netrokšta prisidėti prie jo finansavimo, nes jis nebus Ispanijai tiesiogiai naudingas. Prognozuojama, kad projektui gali reikėti maždaug 440 mln. eurų.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeOlafas ScholzasdujotiekisDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių