Pereiti į pagrindinį turinį

"WikiLeaks" bomba sukrėtė pasaulį

2010-11-30 23:59
Taikinys: "WikiLeaks" vadovo J.Assange'o priešų gretos dabar dar labiau pagausėjo.
Taikinys: "WikiLeaks" vadovo J.Assange'o priešų gretos dabar dar labiau pagausėjo. / AFP nuotr.

Tai tikra bomba. Tinklalapio "WikiLeaks" paviešinti apie 250 tūkst. JAV diplomatinio susirašinėjimo dokumentų, kurių dalis buvo slapti, įeis istoriją ar net ją pakeis.

Sekmadienį pradėjusi viešinti iš viso "WikiLeaks" žadėjo paskelbti 251 287 pranešimus iš 274 JAV ambasadų įvairiose pasaulio šalyse. Iš minėtų šių Vašingtono ir atstovybių užsienyje diplomatinio susirašinėjimo pranešimų 15 652 yra įslaptinti. 903 dokumentai yra iš JAV ambasados Lietuvoje.

Savo pareiškime, kurį išplatino su pirmaisiais dokumentais, "WikiLeaks" vaizduoja Jungtines Valstijas kaip veidmainišką supervalstybę ir pliekia jas už prieštaravimus tarp to, kas deklaruojama viešai, ir to, kas kalbama už uždarų durų.

"Pranešimai rodo, kokiu mastu JAV šnipinėja sąjungininkes ir JT; žiūri pro pirštus į korupciją ir žmogaus teisių pažeidimus palydovinėse valstybėse; sudaro užkulisinius susitarimus su, kaip manoma, neutraliomis šalimis; daro spaudimą dėl JAV įmonių interesų", – pabrėžiama svetainėje.

Kartu "WikiLeaks" vadovas Julianas Assange'as paneigė jam mestus kaltinimus, kad paviešinus šiuos dokumentus, kils grėsmė žmonių gyvybei.

Šį spalį "WikiLeaks" jau paskelbė "Irako dosjė" – maždaug 400 tūkst. JAV karinių pranešimų. Liepą į tinklalapį buvo įdėti 77 tūkst. slaptų dokumentų apie karo veiksmus Afganistane.


Diplomatijos užkulisių paslaptys

Slapti JAV dokumentai, paskelbti tinklalapyje "WikiLeaks", atskleidžia:

* Jungtinės Valstijos yra įpareigojusios savo diplomatus vykdyti aktyvų šnipinėjimą, pavyzdžiui, išsiaiškinti slaptažodžius, šifrus ar net svarbių užsienio veikėjų kredito kortelių arba oro bendrovių lojalumo programų dalyvių identifikacijos numerius. Tai sankcionavo pati JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

* Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo ir ministro pirmininko Vladimiro Putino tarpusavio santykiai apibūdinami kaip partnerystė, kurioje D.Medvedevas, užimantis aukštesnį postą, atlieka "Robino vaidmenį, o Putinas vaidina Betmeną". V.Putinas vadinamas dar "vadovaujančiu patinu", D.Medvedevas – "blankiu ir vangiu", bet jo žmona esą sudarinėja "juoduosius priešų sąrašus", kurie kelia sumaištį su kriminaliniais autoritetais susijusių Kremliaus klanų santykiuose.

* Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi apibūdinamas kaip "bejėgis, tuščiagarbis ir neefektyvus dabartinės Europos lyderis". Taip pat priduriama, kad "jo dažni naktiniai pasisėdėjimai ir didelis polinkis dalyvauti vakarėliuose reiškia, kad jis negali pailsėti".

* Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy yra apibūdinamas kaip "opus ir autoritariškas" politikas. O vasarį JAV išreiškė susirūpinimą dėl Prancūzijos planų parduoti Rusijai "Mistral" klasės desanto laivą.

* Kaip teigiama viename dokumente, Vokietijos kanclerė Angela Merkel "vengia rizikuoti ir retai būna kūrybinga". O vicekancleris ir užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle yra "energija trykštanti asmenybė", tačiau turi mažai diplomatinės patirties.

* Afganistano prezidento Hamido Karzai jaunesnysis netikras brolis Ahmedas Wali Karzai vadinamas korumpuotu narkotikų baronu.

* Ilgametis Libijos lyderis Muammaras Abu Minyar al-Gaddafi bijo skristi virš vandens, geriausiai jaučiasi apsistojęs savo palapinėje ir beveik niekur nevyksta be savo patikėtinės – "geidulingos" ukrainietės slaugės.

* Saudo Arabijos karalius Abdullah ragino Jungtines Valstijas pulti Iraną ir sužlugdyti jo vykdomą branduolinę programą. "Nukirskite galvą gyvatei", – esą sakė jis. Jis taip pat pavadino Pakistano prezidentą Asifą Ali Zardari "supuvusia galva", kuri yra pagrindinis pažangos stabdis šioje šalyje.

* Kinija sukūrė specialią programišių grupę, kuri surengė atakas prieš JAV vyriausybės, privačių įmonių ir Tibeto dvasinio vadovo Dalai Lamos svetaines.

* Rusijos Čečėnijos respublikos lyderis Ramzanas Kadyrovas į pokylius ateidavo ginkluotas paauksuotu pistoletu, o savo draugus yra apipylęs auksu. "Ramzanas jaunavedžiams įteikė 5 kg aukso luitą kaip vestuvių dovaną", – sakoma viename dokumentų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų