Pereiti į pagrindinį turinį

Žvalgybų karas Sirijoje verda

2012-10-16 23:59
Žvalgybų karas Sirijoje verda
Žvalgybų karas Sirijoje verda / "Reuters" nuotr.

Vokietijos transliuotojas "Deutsche Welle" tvirtina, kad ir Vokietijos žvalgybos tarnybos dalyvauja slaptose operacijose Sirijoje. Esą taip vokiečiai bando įsiteikti partneriams Vakaruose, kad abejingai stebėjo įvykius Sirijoje.

Vakarų parama

Amerikiečių, britų ir net prancūzų slaptųjų tarnybų agentai, pasak "Deutsche Welle", greta Sirijos dirba gan senokai.

Pasak "Deutsche Welle", pavyzdžiui, amerikiečių Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentai Turkijoje prižiūri ginklų gabenimą Sirijos sukilėliams.

Kai kurie ekspertai įtaria, kad į slaptą operaciją Sirijoje įtraukti ir britų slaptųjų tarnybų agentai.

Esą Jungtinės Karalystės agentai dislokuoti Kipre. Spėjama, kad jie Sirijos sukilėliams teikia strateginės reikšmės informaciją apie Sirijos vyriausybės dalinių buvimą.

Ginklų vakariečiai neplatina?

Ne paslaptis, kad Sirijos sukilėliai ginklų kovai su Basharo al Assado režimu gauna iš užsienio.

Daugiausia iš vadinamųjų Persijos įlankos monarchijų – Saudo Arabijos ir Kataro. Ginklų tiekia ir Turkija.

Pasak Ericho Schmidto-Eenboomo, Taikos studijų instituto vadovo, jo nė kiek nestebina pranešimai apie slaptas Vakarų šalių žvalgybines operacijas Sirijoje, esą apie jas, nepaisant to, kad Vakarai oficialiai tai neigia, seniai žinoma.

"JAV CŽV Turkijoje aktyviai veikia jau keliolika mėnesių. Visos tos slaptosios tarnybos, kurios rūpinosi Muammaro al Gaddafi režimo kaita Libijoje, dabar dirba Sirijoje, – tvirtino ekspertas. – Žinoma, Vakarai šiuo atveju remia nuosaikias jėgas, o, pavyzdžiui, Kataras – fundamentalistus."

Davidas Pollockas, Vašingtono instituto Artimųjų Rytų politikos ekspertas, svarstė, jog amerikiečiai Sirijoje, jo galva, bando užtikrinti, kad ginklai iš Saudo Arabijos, Turkijos ir Kataro nepatektų ekstremistams į rankas.

Pasak jo, iki šiol JAV vyriausybė nesikiša į Sirijos reikalus. Nors Baltieji rūmai svarstė, ar leisti Sirijos sukilėliams naudotis svarbia palydovine informacija apie galimą Sirijos vyriausybės kariuomenės buvimą ir judėjimą, iki šiol neaišku, ar toks sprendimas priimtas.

Oficialiai JAV prezidentas Barackas Obama yra leidęs CŽV suteikti sukilėliams tik logistinę paramą. Taip pat 15 mln. dolerių Vašingtonas skyrė komunikacijos įrangai įsigyti.

"JAV parama nesusijusi su ginklų teikimu. Daugiausia pinigų skirta komunikacijoms plėtoti ir medicinos įrangai", – aiškino D.Pollockas.

Įsivėlę vokiečiai ir prancūzai

Tarp galimų Vakarų šalių, kurios remia Sirijos sukilėlius, įvardijama ir Prancūzija, buvusi Sirijos metropolija.

Pasak neįvardytų šaltinių, bendradarbiaudami su Saudo Arabijos ir Turkijos slaptosiomis tarnybomis prancūzų agentai padėjo kai kuriems aukštiems Sirijos režimo pareigūnams pasprukti iš Sirijos. Spėjama, kad būtent Prancūzijai padedant Siriją paliko Manafas Tlassas, buvęs aukštas pareigūnas B.al Assado vyriausybėje, suteikęs Vakarams nemažai vertingos informacijos apie režimo planus.

Pasak ekspertų, Sirijoje Vakarų slaptosios tarnybos naudoja panašią metodiką kaip Libijoje. Pavyzdžiui, Libiją palikęs buvęs šalies užsienio reikalų ministras Moussa Koussa užsienio žvalgams taip pat perdavė svarbios informacijos.

Bendradarbiavimas su Vakarais leidžia pasitraukusiems režimo pareigūnams išvengti persekiojimo jų šalyje, taip pat jiems negresia sankcijos Vakaruose. Maža to, daugelis perverbuotų režimo pareigūnų, kaip spėjama, už informaciją gauna solidžius atlygius.

"Jiems žadamos didelės pinigų sumos už informaciją, kurie ją gali perduoti", – sakė E.Schmidtas-Eenboomas. Ekspertas pridūrė, kad Sirijoje, jo manymu, aktyviai veikia ir Vokietijos slaptoji tarnyba BND.

"Buvęs BND prezidentas, kuris vadovavo tarnybai iki 2011 m., su Sirijos režimui dirbančiomis žvalgybos tarnybomis palaikė itin gerus santykius. Tačiau BND vadovas pasikeitė, o tada įvyko svarbus lūžis", – tvirtino ekspertas.

Nuo tada, pasak jo, BND bendradarbiauja su B.al Assado priešininkais ir esą dirba panašiai, kaip kitos Vakarų agentūros.

"Naujasis BND vadovas Gerhardas Schindleris rizikuoja, tačiau jis nori įtikinti Vakarus, kad po Libijos jie gali pasitikėti Vokietija. Manau, kad dėl šios priežasties BND įsivėlė į operacijas Sirijoje", – sakė ekspertas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų