Pereiti į pagrindinį turinį

Čilėje per protestą nušauti du studentai

2015-05-15 08:59
BNS inf.
Reuters nuotr.

Du studentai ketvirtadienį buvo nušauti Čilės uostamiestyje Valparaise, kai prasiveržė smurtas per protestą prieš prezidentės Michelle Bachelet (Mišel Bačelet) pastangas reformuoti švietimo sistemą, pranešė policija.

Pasak incidento liudininkų, 18 ir 24 metų studentus nužudė 22 metų vyras, pradėjęs šaudyti į protestuotojus, kai šie mėgino piešti grafičius ir klijuoti plakatus ant jo namo.

Užpuolikas buvo suimtas.

Tos eitynės buvo dalis pagrindiniuose šalies miestuose vykusių protestų, studentams reikalaujant užtikrinti jiems didesnį dalyvavimą pertvarkant iš velionio diktatoriaus Augusto Pinocheto (Augusto Pinočeto) paveldėtą švietimo sistemą, kurios didelė dalis yra privatizuota, o sąlygos atskirose mokyklose – labai nevienodos.

Smurtas taip pat prasiveržė sostinėje Santjage, kur policija vandens patrankomis vaikė kaukėtus demonstrantus, atakavusius pareigūnus lazdomis ir akmenimis, baigiantis eitynėms Alamedo prospekte, vienoje iš pagrindinių šio miesto gatvių.

Organizatoriai sakė, kad tame proteste dalyvavo per 150 tūkst. žmonių, bet policija nurodė, kad demonstrantų buvo apie 50 000.

Susirėmimai taip pat įsiplieskė per demonstraciją pietiniame Konsepsjono mieste.

Čilėje studentai protestuoja jau ne vienerius metus, reikalaudami pertvarkyti švietimo sistemą, menkai tepakitusią nuo 1973–1990 metais gyvavusios diktatūros.

M.Bachelet, pirmoji Čilės prezidento postą užėmusi moteris, pernai buvo perrinkta žadėdama imtis ambicingų reformų, įskaitant pažadą sudaryti 70 proc. neturtingiausių šalies gyventojų galimybę nuo 2016 metų nemokamai studijuoti aukštosiose mokyklose.

Tačiau studentai skundėsi esantys atriboti nuo to proceso.

„Jie nesiklauso mūsų (patarimų) dėl reformų. Mes norime būti išgirsti. Esame netekę iliuzijų. Kaskart vis tas pats – reformos įstringa, iš tiesų nespėjusios padaryti nieko gera“, – skundėsi protestuose Santjage dalyvavęs 17-metis Maria Jose (Marija Chosė).

M.Bachelet reformų užmojai subliūško, kai jos vyriausybę supurtė virtinė korupcijos skandalų, iš kurių viename įsipainiojęs jos sūnus.

Kairiųjų pažiūrų lyderės populiarumas nusirito iki visų laikų žemumų – 29 proc. – kai prezidentės sūnus Sebastianas Davalosas ir jo žmona buvo apkaltinti piktnaudžiavę politine įtaka bei ribotam žmonių ratui prieinama informacija, kad prasuktų 5 mln. JAV dolerių vertės neskaidrų nekilnojamojo turto sandorį.

Siekdama suvaldyti krizę, M.Bachelet pirmadienį paskyrė naują kabinetą, pašalinusi kelis svarbius ministrus, įskaitant diplomatijos vadovą Rodrigo Penailillo (Rodrigą Penjaililją), artimą prezidentės sąjungininką, kuris konsultavo vieną bendrovę, susijusią su atskiru rinkimų kampanijos finansavimo skandalu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų