Armėnija prašo Rusijos padėti užtikrinti šalies teritorinį vientisumą

Armėnija dėl Azerbaidžano puolimo kreipėsi į Rusiją, prašydama padėti apsaugoti šalies teritorinį vientisumą, antradienį pranešė Armėnijos Saugumo Tarybos sekretorius Armenas Grigorianas.

„Kadangi Azerbaidžanas įvykdė suverenios Armėnijos teritorijos puolimą, mes kreipiamės į Rusiją, prašydami apsaugoti Armėnijos teritorinį vientisumą remiantis galiojančiu 1997 metų šalių susitarimu ir abipusių įsipareigojimų įgyvendinimu pagal egzistuojantį susitarimą“, – sakė A. Grigorianas, kalbėdamas per Armėnijos visuomeninę televiziją.

Jis pažymėjo, kad „tai yra žodinis kreipimasis“, kuris bus pateiktas atlikus atitinkamą procedūrą raštu.

„Mes pradedame tokį procesą. Laukiame, kad Rusija suteiks pagalbą ir mes turėsime galimybę atkurti mūsų teritorinį vientisumą“,  – kalbėjo A. Grigorianas.

Remiantis Rusijos ir Armėnijos susitarimu dėl draugystės, bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos, „susitarimo šalys glaudžiai bendradarbiaus viena su kita, siekdamos užtikrinti Rusijos Federacijos ir Armėnijos Respublikos suverenitetą, teritorinį vientisumą ir saugumą“.

„Jos nedelsiant pradės tarpusavio konsultacijas kas kartą, kai, vienos iš šalių nuomone, jai iškils ginkluoto užpuolimo grėsmė, taip siekiant užtikrinti bendrą gynybą ir palaikyti taiką bei abipusį saugumą. Šiose konsultacijose bus nustatytas pagalbos, kurią viena susitariančioji šalis teiks kitai susitariančiajai šaliai, kad padėtų įveikti susidariusią situaciją, poreikis, tipas ir dydis“, – sakoma susitarime.

Armėnija pranešė apie žuvusius karius

Armėnija antradienį pranešė, kad per susirėmimus pasienyje su Azerbaidžano pajėgomis žuvo jos karių ir buvo prarasta teritorijų, vėl augant įtampai praėjus metams po šių kaimynių karo dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Šešių savaičių ginkluotas konfliktas dėl Kalnų Karabacho kontrolės pareikalavo per 6,5 tūkst. gyvybių ir pernai lapkritį baigėsi paliaubomis, kurioms tarpininkavo Rusija.

Pagal ugnies nutraukimo susitarimą Armėnija perdavė Azerbaidžanui daug dešimtmečius kontroliuotų teritorijų.

„Per kovas, kilusias po azerbaidžaniečių pajėgų atakos“, žuvo ar buvo sužeista kažkiek armėnų karių, paskelbė Armėnijos gynybos ministerija.

Ji nurodė, kad žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičiai tikrinami, be to, pranešė, kad Armėnija „prarado dviejų karinių pozicijų kontrolę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas uzpuole armenus jei ne turku nato su azerbaidzanu kazin ar rusai kisis nes tai jau butu atvyras 3PK kurio pasekmes dadejus visas pandemijas butu klaikios===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių