Baltarusija teigia numušusi iš Ukrainos paleistą raketą

Pagrindinė Rusijos sąjungininkė Baltarusija ketvirtadienį pranešė, kad jos priešlėktuvinė gynyba numušė iš Ukrainos teritorijos paleistą raketą – tai pirmas toks incidentas nuo Maskvos puolimo Ukrainoje pradžios.

Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad raketa buvo numušta apie 10 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku, o jos nuolaužos aptiktos kaime vakarinėje Bresto srityje, kuri ribojasi su Ukraina ir Lenkija.

„Preliminariai nustatyta, kad fragmentai priklauso iš Ukrainos teritorijos paleistai priešlėktuvinei valdomajai raketai S-300“, – sakoma ministerijos pranešime.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka „buvo nedelsiant informuotas“, sakoma pareiškime, paskelbtame prezidentūrai artimame „Telegram“ kanale.

Baltarusijos valdžia iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl raketos, praėjus kelioms valandoms po to, kai nauja Rusijos raketų smūgių banga aktyvavo Kyjivo oro gynybą.

„Buvo pareikštas griežtas protestas dėl priešlėktuvinės valdomosios raketos S-300 paleidimo iš Ukrainos teritorijos“, – nurodoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Minskas pareikalavo nedelsiant ištirti incidentą, sakydamas, kad tokie incidentai gali sukelti „katastrofiškų padarinių“ ir daugiau neturėtų pasikartoti, skelbiama pareiškime.

Lapkritį raketa nukrito NATO narės Lenkijos kaime ir nusinešė dviejų žmonių gyvybes, taip sukeldama susirūpinimą, kad JAV vadovaujamas aljansas bus įtrauktas į konfliktą Ukrainoje.

Rusija neigia paleidusi raketą, o Varšuva teigė, kad tai greičiausiai buvo Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa, skirta Rusijos atakoms atremti.

Rusija naudojasi Baltarusijos teritorija kaip paleidimo aikštele savo puolimui Ukrainoje.

Spalį Baltarusija pareiškė, kad kartu su Maskva steigia bendras regionines pajėgas, į buvusią sovietinę šalį atvykus keliems tūkstančiams Rusijos karių.

Šis žingsnis paskatino nerimą, kad Minskas taip pat gali nusiųsti karius į Ukrainą.


Šiame straipsnyje: Baltarusijaraketanukrito raketakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių