Baltarusijos melagienos nutaikytos ir į Lenkiją: esą patys lenkai būrį migrantų atvežė į pasienį

  • Teksto dydis:

Baltarusių provokacijos pasienyje nesibaigia. Dabar jos persikėlė prie Latvijos ir Lenkijos sienų, praneša LNK.

Šildymasis prie laužų apšviečiant ir kariuomenės sunkvežimių šviesoms. Taip šią naktį Lenkijos–Baltarusijos pasienyje praleido pusšimtis migrantų. Jie, kaip sako lenkų pasieniečiai, baltarusių pareigūnų buvo įstumti į Lenkijos pusę.

Scenarijus panašus kaip ir Lietuvos pasienyje prieš keletą dienų, čia riaušių malšinimo ekipuote vilkintys Baltarusijos pareigūnai Lietuvos pusėn stūmė 35 migrantų būrį. Dvylika pareigūnų įžengė į Lietuvą.

Tik Lenkijos pasienyje pareigūnų apgręžti migrantai, kurių dauguma iš Irako ir Afganistano, apsistojo taip vadinamoje „niekieno žemėje“ ir jau antra para čia sėdi. Lenkų žiniasklaida praneša, kad dabar migrantų būrys sumažėjo – kelios dešimtys grįžo į Baltarusiją. Kai kurie migrantai pasakojo, kad į Europą keliavo beveik mėnesį, o pasienyje – jau vienuolika dienų.

O čia – tos pačios stovyklavietės vaizdai, tik iš kitos pusės:

Stop kadras.

Juos publikuojantys baltarusiai dėsto visai kitokią versiją – esą 50 migrantų būrį į pasienį atvežė lenkų kariuomenės sunkvežimiai, svetimšalius bandyta prievarta išstumti į Baltarusijos pusę. Migrantai, kurių daugelis iš Afganistano, Lenkijoje jau daugiau nei savaitė. Kaip į ją atvyko, nesako. Baltarusių pareigūnai čia pat juos kalbina ir transliuoja atsakymus.

„Esame čia dešimt dienų. Norime tik kirsti Lenkiją ir keliauti į Europą. Jie paėmė mus iš miesto centro ir pasodino čia, pasienyje. Mes nebuvome sučiupti kertantys sieną. Jie atgabeno mus į pasienį ir verčia eiti į šią šalį, bet mes norime į Europą“, – sakė baltarusių filmuojamas migrantas.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis situaciją vadina Aliaksandro Lukašenkos šantažu: „Kalbant apie svetimšalius, kuriuos išnaudoja A. Lukašenka, galiu pasakyti, kad privalome saugoti Lenkijos teritoriją. Mes sprendžiame, ką įleisti ir ko ne. A. Lukašenkos šantažas neprivers mūsų priimti bet ko. Rimta suvereni valstybė saugo savo išorines sienas ir būtent tai mes darome“.

Pranešama, kad Lenkijos pasienio apsauga sustiprinta 900 karių. Neabejojama, kad ilgai netruks ir A. Lukašenkos kanalais pasirodys vaizdai apie neva latvių išvaromus ir engiamus migrantus. Latvija praneša šiąnakt atgal į Baltarusiją apgręžusi vienuolika svetimšalių.

Filmuotus vaizdus iš pasienio stebintis dokumentinių filmų kūrėjas Audrius Lelkaitis sakė, kad gerai, jog Lietuvos pasieniečiai pradėjo filmuoti A. Lukašenkos provokacijas: „Jis stengiasi mus pateikti blogoje šviesoje Vakaruose. Ką mums reikia daryti? Mums reikia tiesiog įsteigti normalų kanalą, kuris būtų logiškas, aiškus, suprantamas, ir teikti tą medžiagą su komentarais anglų, rusų, arabų kalbomis. Tiesiog daryti tai nuosekliai, kokybiškai ir nuolatos“.

Esame čia dešimt dienų. Norime tik kirsti Lenkiją ir keliauti į Europą. Jie paėmė mus iš miesto centro ir pasodino čia, pasienyje. 

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad pasieniečių filmuotos medžiagos turi nemažai: „Kalbant apie tą organizuotą veikimą ir planingą darbo organizavimą, kas susiję su socialiniais tinklais, tai Užsienio reikalų ministerija dirba šiuo klausimu“.

Lietuvos pasieniečiai jau ne kartą tapo liudininkais baltarusių režisuotų migrantų dramų pasienyje. Tam pasirenkamos net savotiškos filmavimo aikštelės. Scenarijus beveik visur vienodas – migrantai ateina iš Baltarusijos, sulaukia Lietuvos pasieniečių, neįleisti pasuka atgal ir baltarusių pareigūnams pasakoja, kad buvo ne tik išvaryti, bet dar ir sumušti. Istorijų, kaip Baltarusijos jėgos struktūros migrantus paverčia marionetėmis, girdi ir Migracijos departamentas.

„Atsirado dar viena istorija, kurios negirdėdavom anksčiau, o dabar išgirdome iš Afrikos valstybių piliečių, kad jie tiesiog gyveno Baltarusijoje, buvo parduotuvėje ir juos kažkas sučiupo, atėmė pasą, privežė prie sienos ir išstūmė į Lietuvą“, – kalbėjo Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Vidaus reikalų ministrė sakė, kad situacija Lietuvos pasienyje stabilizuojasi – apgręžta apie 1,5 tūkst. migrantų, keturi savo noru išvyksta namo, ruošiasi dar vienas.

Po trečiadienį vykusio Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrų susitikimo sutarta prašyti bendrijos finansinės paramos sienos Lietuvos pasienyje statyboms. Bet jau dabar A. Bilotaitė sako turinti žinių, kad migrantų susirašinėjimo grupėse sklinda žinia, kad reikia vengti Lietuvos ir laikytis nuo jos atokiau.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Kur ''J U N G T I N Ė S TAUTOS'' organizacija , kodėl nesiima jokių priemonių prieš Baltarusiją , o gal jos niekam tinkama pasaulinė organizacija , tad ir į jos sprendimus verta tik nusispjauti ..

As

As portretas
Visi skriaudzia vargsus turistus ir juodina niekuo deta Baltarusija:)

vaxsas

vaxsas portretas
Putinas gali paliūdyti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių