Bučoje okupantai su vaikais žaidė iškrypėlišką safarį: liepė jiems bėgti ir šaudė į kojas

  • Teksto dydis:

Iškankintų ir išniekintų civilių kūnai nusėjo netoli Ukrainos sostinės esantį Bučos miestelį. Nuogų, išprievartautų ir nužudytų moterų kūnai numesti ant šaligatvių. Kai kuriuos bandyta sudeginti. Prievartautos net dešimtmetės mergaitės. Tai – tik dalis to, ką maskoliai paliko Bučoje, praneša LNK.

Žmonių kūnai – gatvėse

Gyventojai tikina, kad čia įsiveržę Rusijos kariai žmones žudė be jokios priežasties.

„Mačiau, kaip vyriškis stovėjo netoli devynaukščio. Jis pakėlė rankas, ir jie jį nušovė. Moteris įėjo į savo namus, ir jie taip pat be jokios priežasties ją nušovė“, – pasakojo vietinis.

Bučos gyventojos Hannos Heregos atmintyje visam gyvenimui išliks vaizdas, kaip Rusijos kariai nužudo jos draugą.

„Jis nuėjo pasiimti malkų, kai staiga rusai pradėjo šaudyti. Jie pataikė į kulną, sutraiškė kaulą, ir žmogus parkrito. Šaulys sušuko: „Nerėk, arba nušausiu!“ Tada jie šovė jam į koją, po to į krūtinę. Paskutinis šūvis buvo netoli smilkinio. Tai buvo kontrolinis šūvis į galvą“, – sakė H. Herega.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šokiruoja vaizdai ir iš taip pat netoli Kyjivo esančio Motyžino kaimo. Be kitų į duobę sumestų kūnų, čia ir negyva vietovės merė su šeima.

„Tai mūsų merė Olga, jos vyras Igoris ir sūnus Sasha. Tai mūsų vietiniai gyventojai, kurie kovo 23 d. buvo pagrobti iš kaimo“, – kalbėjo vietinis.

Veidų nenorintys rodyti vietos gyventojai pasakojo, kad žmonės žudyti už nenorą padėti okupantams.

Rusai pradėjo šaudyti. Jie pataikė į kulną, sutraiškė kaulą, ir žmogus parkrito. Šaulys sušuko: „Nerėk, arba nušausiu!“ Tada jie šovė jam į koją, po to į krūtinę.

„Jie važiavo dviem visureigiais, iš namo į namą ieškodami teritorinės gynybos karių. Mūsų kaime buvo išdavikų, kurie parodė, kur jie. Bet dauguma jų pabėgo, kaip ir mano sūnus“, – šnekėjo gyventoja.

Bučos gyventojai pasakojo, kad Rusijos kariai su ukrainiečių vaikais žaidė iškrypėlišką safarį: liepė jiems bėgti ir šaudė į kojas. Moterys ir kūdikiai sušaudyti mašinoje.

Ukrainiečiai teigia, kad Rusijos pajėgos ne tik žudo gyventojus, bet ir plėšikauja.

„Esu gyvenamajame name. Čia buvo rusų armijos bazė. Išplėštos visos durys, jie paėmė viską, kas vertinga. Matyti daug alkoholio butelių. Paliko tikrą kiaulidę. Nėra nė vieno buto, kurio jie nebūtų apvogę“, – tikino ukrainietis karys.

Turinys naujoms byloms Hagoje

Bučoje apsilenkęs Kyjivo meras neslėpė pykčio.

„Tai, ką matome Irpinėje ir Bučoje, yra siaubingi vaizdai. Deja, šie vaizdai ne iš filmo, o iš tikrovės. Tai siaubinga realybė, kai civiliai šaudomi už nugaros surištomis rankomis. Nesuprantu, koks žmogus gali padaryti kažką panašaus, bet esu tikras, kad tokių scenų yra daugelyje miestų. Agresorius sumokės už viską, didžiulę kainą už tūkstančių ukrainiečių gyvybes. Neatleisime to, kas buvo padaryta mūsų miestams ir mūsų gyventojams“, – komentavo Kyjivo meras Vitalijus Klyčko.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba Rusijos armiją prilygino Islamo valstybės teroristams.

„Bučos žudynės – baisiausias XXI a. žiaurumas. Ir nors visi kalbame apie Bučą, turėtume nepamiršti ir kitų Kyjivo srities miestų ir kaimų, kurie taip pat tapo Rusijos nusikaltimų vieta. Neperdedant, ką matėme Bučoje ir jos apylinkėse, galime daryti išvadą, kad Rusija yra blogesnė už Islamo valstybę įvykdytų nusikaltimų mastu ir negailestingumu. Mes rinksime visus įrodymus, dirbsime su visomis svarbiomis tarptautinėmis institucijomis, kad būtų nustatyti ir patraukti atsakomybėn už šiuos nusikaltimus atsakingi asmenys“, – sakė jis.

Scanpix nuotr.

Ukrainos prezidentas baiminasi, kad Rusijos vis dar kontroliuojamose teritorijose gali būti dar siaubingesnių atradimų. Kalbėdamas apie rusų armijos veiksmus, Volodymyras Zelenskis žodžių nebesirinko.

Žudikai, budeliai, prievartautojai, plėšikai, kurie save vadina armija ir kurie nusipelno tik mirties po to, ką padarė.

„Prezidentai paprastai tokių kreipimųsi nedaro, bet šiandien turiu pasakyti tik tai, pakalbėti apie atradimus Bučoje ir kituose mūsų miestuose, iš kurių buvo išvaryti okupantai: nukankinti ir išžudyti šimtai civilių, kūnai guli gatvėse, teritorija užminuota, net mirusiųjų kūnai užminuoti. Masinio plėšikavimo padariniai, susikaupęs blogis aplankė mūsų kraštą. Žudikai, budeliai, prievartautojai, plėšikai, kurie save vadina armija ir kurie nusipelno tik mirties po to, ką padarė“, – kalbėjo V. Zelenskis.

V. Zelenskis vakar lankėsi vietoje, kalbėjosi su tais, kuriems skerdynes išgyventi pavyko.

„Mes žinome. Tūkstančiai žmonių išžudyti, su nupjautomis galūnėmis, išprievartautos moterys, nužudyti vaikai. Tai žiauriau už genocidą“, – sakė jis.

„Labai gerai, kad čia yra žurnalistų. Norime visam pasauliui parodyti, kas čia nutiko, ką padarė rusų kariai, ką padarė Rusijos federacija taikioje Ukrainoje“, – pridūrė V. Zelenskis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Manau, kad tai turinys naujoms byloms Hagoje, Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme. Manau, bus daug įrodymų ir pamatysime naują Niurnbergo procesą tikriausiai Bučoje, tikriausiai Irpinėje, Charkive ar Mariupolyje. Bus daug naujų Niurnbergo procesų prieš karinį nusikaltėlį, kuris tai padarė mūsų šalyje“, – mintis dėstė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Skelbiama, kad iš Rusijos kariuomenės atgautame Kyjivo regione Ukrainos pajėgos aptiko daugiau nei 400 civilių palaikus. Jungtinės Tautos skelbia, kad nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą dienos šalyje nužudyta apie 1,5 tūkst. civilių. Iš jų – per 160 vaikų.

Lietuvos atsakas

Reaguodama į šiuos žiaurumus, Lietuva nutarė pažeminti diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos iki reikalų patikėtinių. Kitaip sakant, Rusijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksejui Isakovui nurodyta išvykti. Analogiškai Lietuvos ambasadorius Maskvoje Eitvydas Bajarūnas grįš artimiausiu metu.

„Apie šiuos sprendimus šiandien informavome savo Europos Sąjungos ir NATO partnerius bei pakvietėme padaryti tą patį“, – šnekėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Taip pat priimtas sprendimas uždaryti Rusijos konsulatą Klaipėdoje, o Lietuvos ambasadorius Ukrainoje grįžta dirbti į Kyjivą.

„Rusijos okupacinių pajėgų brutalumas peržengė bet kokias civilizuoto pasaulio normas. Tai, ką pasaulis išvydo Bučoje, deja, gali būti tik pradžia. Išlaisvinant kitus miestus galima išvysti ir daugiau kraupių karo nusikaltimų pavyzdžių“, – teigė G. Landsbergis.

Rusija su kaltinimais nesutinka

Savo ruožtu maskoliai vėl kitus bando išteplioti tuo, ką patys padarė. Rusija kaltinimus kategoriškai atmeta, tvirtina, kad vaizdo medžiaga su lavonais suklastota, neva tai Ukrainos radikalų provokacija.

Scanpix nuotr.

„Rusijos kariškiams pasitraukus pagal susitarimą, po kelių dienų ten įvyko inscenizacija, kurią dabar visais kanalais ir socialiniais tinklais reklamuoja Ukrainos atstovai ir jų globėjai iš Vakarų“, – rėžė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Tūkstančiai žmonių išžudyti, su nupjautomis galūnėmis, išprievartautos moterys, nužudyti vaikai. Tai žiauriau už genocidą.

Rusija pasiskubino pirma paprašyti surengti specialų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį šiems kaltinimams aptarti, bet Amerika pareiškė, kad niekas ant šio kabliuko neužkibs.

„Reikia tarptautinio tyrimo, jį reikia internacionalizuoti“, – tvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad Hagos Tribunolo prokurorų tyrimas gali būti pradėtas ir nelaukiant oficialių Ukrainos valdžios kreipimųsi, nors jie jau yra.

„Kaip tai atrodytų ateityje? Manyčiau, kad tai greičiausiai atrodytų panašiai kaip Serbijos variantas, kai politiniai vadovai buvo pripažinti atsakingi už žudynes, kurias vykdė serbų kariai“, – aiškino A. Anušauskas.

Pagal tarptautinę teisę, genocidas yra rimčiausia, bet jį sunku įrodyti. Genocidas apibrėžiamas kaip sąmoningas ir sistemingas žmonių naikinimas dėl jų priklausymo etninei, tautinei, religinei ar rasinei grupei.

„Galbūt genocido požymių yra. Bet tai yra teisinio tyrimo dalykas. Bet kokiu atveju, nusikaltimai žmogiškumui yra kaip minimumas. Teisinės atsakomybės požiūriu tai ypatingo skirtumo nesudaro“, – kalbėjo VDU Teisės fakulteto dekanas Dainius Žalimas.

Scanpix nuotr.

Ir vienu, ir kitu atveju, atsakomybė tenka ir pačiam Vladimirui Putinui. Taip pat nėra senaties termino. D. Žalimas pabrėžė, kad karo nusikaltimus rusai vykdo nuo pat pradžios.

„Šia prasme tai yra psichologinio lūžio momentas“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie Rusijos karių elgesį, man tai nieko naujo ir nieko stebinančio, jei pažiūrėtume istoriškai, kaip jie elgėsi okupuotuose kraštuose“, – antrino kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

Europos Sąjunga rusų karių įvykdytus žiaurumus pasmerkė ir pranešė, kad skubiai svarstys naujas sankcijas.


Šiame straipsnyje: LNK turinysBučažudynės Bučojekaras UkrainojeUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių