Dėl ambasadoriaus sulaikymo JK iškvietė Irano pasiuntinį

Jungtinė Karalystė pirmadienį iškvietė Irano ambasadorių, kad pareikštų protestą dėl britų ambasadoriaus sulaikymo Teherane praėjusį savaitgalį, pranešė vyriausybė.

Londonas norėjo pareikšti savo griežtą protestą dėl diplomatinio protokolo nepriimtino pažeidimo, sakė ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) atstovas spaudai.      

JK ambasadorius Irane Robas Macaire'as (Robas Makeiras) buvo areštuotas praėjusį šeštadienį po demonstracijos, kilusios per ceremoniją, surengtą pagerbti 176 žmones, žuvusius per Ukrainos keleivinio lainerio katastrofą Teherane.

Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) laineris „Boeing 737-800“, turėjęs skristi į Kijevą, trečiadienį anksti ryte buvo numuštas vos pakilęs iš Teherano tarptautinio oro uosto. Žuvo visi 176 juo skridę žmonės – 167 keleiviai ir devyni įgulos nariai.

Iš pradžių Irano vadovybė neigė, kad orlaivį numušė raketa, tačiau šeštadienį pripažino, kad Irano karinės pajėgos jį numušė per katastrofišką klaidą.

Irano pareigūnai patvirtino, kad ambasadorius R. Macaire'as buvo areštuotas kaip užsienietis, dalyvavęs „nelegaliame susibūrime“, bet nustačius jo tapatybę netrukus buvo paleistas.

R. Macaire'as sakė, kad nuvyko į renginį, nes skelbta, jog tai bus lėktuvo katastrofos aukų pagerbimo ceremonija. Pasak ambasadoriaus, maždaug po penkių minučių jis paliko renginio vietą, kai minioje ėmė aidėti šūksniai. Maždaug po pusvalandžio jis buvo sulaikytas.  

„Tai nepriimtinas Vienos konvencijos pažeidimas, ir jis turi būti ištirtas“, – sakė Dauningo gatvės atstovas spaudai, turėdamas galvoje 1961 metų tarptautinę sutartį, kuria siekiama užtikrinti užsienio valstybių diplomatų apsaugą nuo persekiojimo. 

„Reikalaujame Irano vyriausybės garantijų, kad tai nepasikartos“, – pridūrė B. Johnsono atstovas.

„Užsienio reikalų ministerija šiandien iškvietė ambasadorių pareikšti mūsų griežto protesto“, – nurodė jis.

Irane ir visame regione tvyro didžiulė įtampa, kurios padidėjimą išprovokavo JAV bepilotės skraidyklės smūgis, per kurį sausio 3-iąją buvo nukautas įtakingas iraniečių generolas Qasemas Soleimani (Kasemas Soleimanis), ir atsakomieji Irano raketiniai smūgiai bazėms Irake, kuriose dislokuota amerikiečių karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
GAL ir dėtų tie amerikontai, bėda TIK tame kad tuomet ir jiems DĖTŲ... seniai jau baigės tas jų 'dėjimas'.

dėtu

dėtu portretas
amerikonai vieną atomine į tą tirštumą tai pasibaigtų viskas ir būt ramu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių