Dėl pragariškų gaisrų Sidnėjus gali likti be elektros?

Elektros tiekimui į daugiausiai gyventojų turinčią Australijos valstiją, įskaitant jos didžiausią miestą Sidnėjų, šeštadienį kilo pavojus, krūmynų gaisrams sunaikinus dvi pastotes ir tarnybos perspėjus, kad gali prireikti išjungti elektros tiekimą, jei sąlygos dar pablogės.

Naujojo Pietų Velso pietuose siautėjančios liepsnos sunaikino perdavimo linijas, jungiančias regioną su kaimynine Viktorijos valstija, per tviterį pranešė valstijos energetikos ministras Mattas Keanas (Metas Kinas).

Jis paragino gyventojus stengtis kuo mažiau naudoti elektrinius prietaisus: „išjungti baseinų pompas ir šviesą nenaudojamose patalpose, taip pat neįjungti skalbimo mašinų ir indaplovių“.

Pasak elektros tinklų operatorės „TransGrid“ generalinio direktoriaus Paulo Italiano (Polo Italiano), sistema veikia, bet „nepalankiomis sąlygomis“.

Jis perspėjo, kad praradus dar vieną svarbią elektrinę, galbūt tektų „išjungti apkrovą“, kad būtų išvengtą visiško elektros tiekimo nutrūkimo.

Tinklas „nebeveikia kaip bendroji nacionalinė elektros energijos rinka, todėl kilo pavojus energijos tiekimui Naujajam Pietų Velsui“, nacionaliniam transliuotojui ABC sakė P. Italiano.

Naujasis Pietų Velsas, kur dėl didžiulių gaisrų jau trečią kartą paskelbta nepaprastoji padėtis, turi šiek tiek mažiau nei 8 mln. gyventojų; iš jų 65 proc. gyvena Sidnėjaus metropoliniame regione.

Gaisrai valstijoje pareikalavo 17 žmonių gyvybių ir išdegino maždaug 3,6 mln. hektarų (36 kvadratinių kilometrų) plotą – didesnį už Belgijos teritoriją.

Nors sausringomis Australijos vasaromis krūmynų gaisrai yra įprasti, dėl klimato kaitos pakilo temperatūra sausumoje ir jūrose. Tai nulėmė dideles karščių bangas ir labai didelį gaisringumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių