Egipto universiteto miestelyje nužudyta jau antra studentė

Egipte trečiadienį sulaikytas studentas, įtariamas nužudęs studentę, kaip manoma, atmetusią jo dėmesio ženklus, pranešė prokurorai.

Tai jau antra tokia žmogžudystė universiteto miestelyje per pastaruosius du mėnesius.

Įtariamasis iš Zagazigo, esančio už 60 km į šiaurę nuo Kairo, kaltinamas, kad nužudė savo auką, vardu Salma, „kelis kartus dūręs jai peiliu“, sakoma prokuratūros pareiškime.

Už žmogžudystę Egipte baudžiama mirties bausme. Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, pernai šalyje myriop nuteisti daugiau žmonių nei bet kur kitur. Pagal įvykdytų egzekucijų skaičių Egiptas yra trečioje vietoje.

Naujausia žmogžudystė atgaivino prisiminimus apie birželį įvykdytą studentės Nayeros Ashraf (Najeros Ašraf) nužudymą. Ta mergina buvo nudurta prie savo universiteto Mansūroje, esančioje už 150 km į šiaurę nuo Kairo.

Pripažinęs kaltu ir nuteisęs myriop jos žudiką Mohamedą Adelį, teismas paragino pakeisti įstatymą, kad mirties bausmės būtų galima tiesiogiai transliuoti kaip atgrasymo priemonę kitiems.

Egipte egzekucijos retai vykdomos viešai arba transliuojamos.

Reta išimtis pasitaikė 1998 metais, kai valstybinė televizija parodė trijų vyrų, kurie Kaire nužudė moterį ir du vaikus jų namuose, egzekuciją.

Salma buvo nužudyta vien dėl to, kad gimė moterimi mizoginiškoje visuomenėje.

Paplitęs smurtas

Socialiniuose tinkluose kilo didelis pasipiktinimas dėl naujausios žmogžudystės. Vis tik kai kurie vartotojai kaltino auką.

„Salma buvo nužudyta vien dėl to, kad gimė moterimi mizoginiškoje visuomenėje“, – teigė vienas vartotojas.

„Kol bus prijaučiančiųjų, pateisinančių šių nusikaltimų vykdytojus, tol jie tęsis“, – pridūrė kitas, atsakydamas į auką kritikavusio vartotojo repliką.

Konservatyvios islamo interpretacijos Egipte prisidėjo prie griežto moterų teisių apribojimo.

Egiptietės skundžiasi, kad dažnai patiria smurtą ir praktiškai neturi galimybių ginti savo teises.

Jungtinių Tautų 2015 metais atlikto tyrimo duomenimis, beveik 8 mln. Egipto moterų susidūrė su savo partnerių ir giminaičių smurtu, arba buvo užpultos nepažįstamų asmenų viešose vietose.

Pastaraisiais mėnesiais rezonansinės moterų žmogžudystės Egipte sukėlė visuotinį pyktį.

Birželį karštas diskusijas pakurstė televizijos laidų vedėjos Shaimaa Gamal (Šaimos Gamal) nužudymas šioje Šiaurės Afrikos šalyje.

Jos vyras, įtakingas teismų pareigūnas, buvo sulaikytas po bendrininko, kuris, pasak prokurorų, prisipažino dalyvavęs nusikaltime, parodymų.

Kovą vienas paauglys buvo nuteistas kalėti penkerius metus dėl moksleivės savižudybės. Mergina taip pat pasielgė po to, kai jos nuotraukomis buvo pasidalyta internete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių