„Hamas“ paleido raketą į Izraelio antrąjį pagal svarbą oro uostą

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ ketvirtadienį pranešė paleidęs didelę raketą į Ramono oro uostą netoli Izraelio miesto Eilato, kur atvykstantys keleiviniai reisai buvo nukreipti, kovotojams rengiant masines raketų atakas, sukėlusias pavojų netoli Tel Avivo esančiam pagrindiniam Ben Guriono oro uostui.

„Hamas“ sukarinto sparno atstovas sakė, kad buvo paleista 250 kg raketa. Jis pareikalavo, kad „visos tarptautinės avialinijos nedelsdamos sustabdytų visus skrydžius į oro uostus“ žydų valstybėje.

Kaip nurodė dienraštis „The Times of Israel“, raketa nepasiekė tikslo ir nukrito netoli Eilato, piečiausio Izraelio miesto. Visgi leidinys atkreipė dėmesį, kad raketa nuskriejo virš Izraelio teritorijos apie 250 km ir tikriausiai yra toliausiai nuskriejusi raketa, kada nors paleista „Hamas“ kovotojų.

Nuo pirmadienio „Hamas“ paleido į Izraelį daugiau kaip 1,6 tūkst. raketų, o žydų valstybės kariškiai nurodė, kad jų pajėgos daugiau kaip 600 kartų smogė taikiniams Gazos Ruože.

Anksčiau ketvirtadienį Izraelio civilinės aviacijos valdyba pranešė nukreipusi visus atvykstančius keleivinius reisus iš Ben Guriono oro uosto į Ramono oro uostą, šalyje vėl gaudžiant apie oro pavojų perspėjančiomis sirenoms.

Tarptautinės oro bendrovės savo ruožtu daug skrydžių į Izraelį atšaukė.

JAV bendrovių „United Airlines“ ir „American Airlines“ atstovai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų skrydžiai iš Amerikos į Izraelį atšaukti iki gegužės 15 dienos“

Suintensyvėjus smurtui, nuo pirmadienio pranešta apie 83 žmonių žūtį Gazos Ruože, dar septyni žmonės žuvo Izraelyje.

„Hamas“ paleido į vidurio Izraelį dar apie 100 raketų

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ į centrinius Izraelio rajonus ir Beer Ševos miestą paleido dar apie 100 raketų, ketvirtadienį pranešė dienraštis „The Times of Israel“.

Per šias atakas buvo nesunkiai sužeisti du žmonės Kirjat Gato mieste.

Oro erdvės gynybos sistema „Iron Dome“ virš Tel Avivo numušė iki 10 raketų. Viena iš raketų sprogo miesto automobilių stovėjimo aikštelėje ir padarė žalos.

„Hamas“ pareiškė, jog atakos buvo surengtos, Izraeliui nukovus virtinę judėjimo vadų Gazos Ruože.

„The Times of Israel“ žiniomis, „Hamas“ kovotojai tvirtina dabar naudojantys naujo tipo raketas, galinčias pasiekti bet kurią vietovę Izraelyje.

„Sakome priešui: jūsų oro uostai, kiekvienas vieta nuo Palestinos šiaurės iki pietų yra pasiekiama mūsų raketoms“, – citavo leidinys „Hamas“ sukarinto sparno atstovą Abu Obeidą.

Jis taip pat „Hamas“ sukarintos grupės vado Mohammedo Deifo (Mohamedo Deifo) vardu paragino „tarptautines oro linijų bendroves nedelsiant nutraukti skrydžius į bet kurį okupuotos Palestinos oro uostą“.

Anksčiau kovotojai pradėjo rengti raketų atakas iš Gazos Ruožo, siekdami palaikyti palestiniečių demonstrantus Jeruzalėje. Neramumus pakurstė Izraelio teismo sprendimas, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš aneksuotos Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros.

Pasak Izraelio kariuomenės, per pastarąsias tris dienas „Hamas“ į Izraelį paleido daugiau nei 1 500 raketų. Kariškiai patikslino, kad apie 350 šių raketų nepasiekė žydų valstybės teritorijos, o dar šimtus numušė sistema „Iron Dome“.

Izraelio gynybos pajėgos savo ruožtu smogė daugiau nei 600 taikinių Gazos Ruože.

Paaštrėjus padėčiai Gazos Ruože žuvo jau 83 palestiniečiai, dar 487 nukentėjo. Per raketų atakas iš palestiniečių anklavo žuvo mažiausiai septyni izraeliečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dumas

Dumas portretas
Kada baigsis tas marazmas, besitesiantis nuo 1949 metu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių