Iranas Persijos įlankoje sulaikė Didžiosios Britanijos tanklaivį

Irano revoliucinė gvardija penktadienį pranešė užėmusi Hormūzo sąsiauryje Jungtinės Karalystės tanklaivį už tai, kad šis esą pažeidė „tarptautines jūrų laivybos taisykles“.

Šis incidentas įvyko tvyrant padidėjusiai įtampai strategiškai svarbiuose Persijos įlankos vartuose.

Didžioji Britanija savo ruožtu paskelbė, kad Iranas užėmė du jos laivus Persijos įlankoje. Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) pasmerkė šiuos incidentus kaip „nepriimtinus“ ir perspėjo, kad bus „rimtų padarinių“, jeigu šis reikalas nebus greitai išspręstas.

Visgi antrojo tanklaivio – su Liberijos vėliava plaukiojančio „Mesdar“ – savininkai Britanijoje kiek vėliau penktadienį informavo, kad į laivą trumpam buvo įžengę ginkluoti iraniečių pareigūnai, bet galiausiai jam buvo leista plaukti toliau.

„Ryšys su laivu buvo atkurtas, ir (kapitonas) patvirtino, kad ginkluoti gvardiečiai paliko laivą ir jis gali tęsti savo kelionę. Visi įgulos nariai yra saugūs, jiems viskas gerai“, – sakoma kompanijos „Norbulk Shipping UK“ pareiškime.

Naujausias incidentas įvyko JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pareiškus, kad amerikiečių kariuomenė numušė Irano bepilotę skraidyklę, kėlusią grėsmę vienam JAV kariniam laivui Hormūzo sąsiauryje, per kurį pergabenama beveik trečdalis pasaulyje išgaunamos naftos. Tačiau Teheranas tokius pareiškimus neigė.

Pastarosiomis savaitėmis įtampa Persijos įlankos regione nuolat didėjo. D. Trumpas birželį sakė paskutinę minutę atšaukęs karinį smūgį Iranui, kai Teherano pajėgos numušė vieną JAV bepilotį žvalgybos lėktuvą; šiitiška respublika taip pat buvo kaltinama dėl virtinės mįslingų atakų prieš tanklaivius.

„Rimti padariniai“

Penktadienį tanklaivį „Stena Impero“ „konfiskavo revoliucinė gvardija Hormozgano uostų ir jūrų laivybos organizacijos prašymu, kai jis plaukė per Hormūzo sąsiaurį, už tai, kad jis nesilaikė tarptautinių jūrų laivybos taisyklių“, pranešė Irano revoliucinės gvardijos tinklalapis „Sepahnews“.

Su JK vėliava plaukiojantis tanklaivis „buvo palydėtas į krantą ir perduotas minėtai organizacijai teisinei procedūrai ir reikalingiems tyrimams surengti“, sakoma tinklalapyje.

Kaip rodo jūrų laivybos stebėsenos portalo „MarineTraffic“ duomenys, „Stena Impero“ apie savo buvimo vietą pastarąjį kartą pranešė netoli Larako salos apie 21 val. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“.

„Šiuo metu negalime susisiekti su laivu, kuris dabar plaukia šiaurės kryptimi Irano link“, sakoma kompanijos pranešime.

J. Huntas sakė esąs „itin susirūpinęs“ dėl dviejų laivų sulaikymo.

„Absoliučiai aiškiai sakome, jog jeigu ši padėtis nebus greitai išspręsta, bus rimtų padarinių“, – britų diplomatijos vadovas sakė televizijai „Sky News“.

Keliomis valandomis anksčiau Gibraltaro aukščiausiasis teismas pranešė pratęsiantis 30 dienų vieno Irano tanklaivio sulaikymą. Šis laivas prieš dvi savaites buvo sulaikytas įtariant, kad juo mėginama nuplukdyti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

HANS

HANS portretas
PAGAL KITA MEDZIAGA MATOSI KAD UZGROBE,,,O NE SULAIKE,,MUSLIMAI PALAIKOMI MOSKAU ZIAURUS

kom

kom portretas
pirma pagalvokit kas 1 tai pradejo?...

Čiubaka

Čiubaka portretas
>Anonimui mail.ru rašė, jig du tanklaivius sulaikė, bet vieną paleido
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių