Izraelio ir Gazos Ruožo palestiniečių sudarytos paliaubos įsigaliojo

Paliaubos, sudarytos Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“, įsigaliojo penktadienį, po 11 dienų trukusių pražūtingų kautynių, per kurias izraeliečių pajėgos nuožmiai bombardavo palestiniečių anklavą, o daugybė izraeliečių buvo priversti slėptis nuo raketų atakų.

Paliauboms įsigaliojus 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, Gazos Ruože gatvėse liejosi džiaugsmas – žmonės spaudė automobilių signalus, taip pat buvo šaudoma į orą, sakė ten esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai. Minios pakiliai nusiteikusių žmonių taip pat išėjo į gatves okupuotame Vakarų Krante.

Anksti penktadienį Izraelyje nebesigirdėjo perspėjimų apie atskriejančias „Hamas“ raketas – paliaubų, atrodo, buvo laikomasi.

Susitarimas nutraukti ugnį, pasiektas tarpininkaujant Egiptui, taip pat taikomas antrajai pagal įtaką ginkluotai palestiniečių grupuotei „Islamo džihadas“. Paliaubos buvo sudarytos tarptautinei bendrijai vis labiau spaudžiant užbaigti kraujo liejimą, prasidėjusį gegužės 10-ąją.

Susitarimą pasveikino JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Tikiu, kad turime realią galimybę padaryti pažangą ir esu įsipareigojęs dėl to dirbti“, – Baltuosiuose rūmuose sakė J. Bidenas, taip pat pagyręs Egipto vaidmenį tarpininkaujant konflikto šalims.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuro pranešime sakoma, kad saugumo kabinetas „vienbalsiai priėmė rekomendacijas priimti Egipto iniciatyvą dėl besąlygiškų... paliaubų“.

„Hamas“ ir „Islamo džihadas“ savo pranešimais patvirtino, kad susitarimas dėl paliaubų pasiektas.

„Tai yra pergalės euforija“, – sakė aukšto rango „Hamas“ veikėjas Khalilas al Hayya (Chalilas Haja), tūkstančiams palestiniečių susirinkus gatvėse švęsti.

Izraelio pranešime sakoma, kad jo aviacijos kampanija atnešė „beprecedenčių“ pasiekimų Gazos Ruože, kurį žydų valstybė blokuoja nuo 2007 metų, kai „Hamas“ užgrobė valdžią šioje teritorijoje.

„Politinė vadovybė pabrėžė, kad operacijos ateitį lems konkreti padėtis“, – pridūrė izraeliečiai.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį sakė būsiąs „pasiruošęs bet kuriuo metu nuvykti į Izraelį, Artimuosius Rytus, jeigu tai pasitarnaus tikslui judėti tolyn nuo smurto ir padės darbui dėl geresnio gyvenimo tiek izraeliečiams, tiek palestiniečiams“.

Padėtį stebės Egiptas

Kautynės prasidėjo po savaites tvyrojusios didelės įtampos Jeruzalėje, ypač dėl planų iškeldinti kelias palestiniečių šeimas iš jų namų aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, kad juose apsigyventų žydų naujakuriai, taip pat dėl susirėmimų Al Aksos mečetės komplekse, šventame tiek musulmonams, tiek judėjams.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad „Hamas“ ir kitos Gazos Ruožo islamistų ginkluotos grupuotės paleido į žydų valstybę daugiau kaip 4,3 tūkst. raketų, bet didžioji dauguma skriejusių į apgyventus rajonus buvo numuštos oro erdvės gynybos sistemos „Iron Dome“ (Geležinis kupolas).

Raketų atakos Izraelyje nusinešė 12 žmonių gyvybių. Tarp aukų yra du vaikai, izraelietis karys, viena Indijos pilietė ir du tailandiečiai, nurodė policija.

Izraelio smūgiai Gazos Ruože užmušė 232 palestiniečius, įskaitant 65 vaikus. Dar apie 1,9 tūkst. žmonių buvo sužeisti, nurodė palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija.

Daug pastatų buvo sugriauti; apie 120 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, nurodė „Hamas“ tarnybos.

Diplomatiniai šaltiniai Kaire sakė AFP, kad „dvi egiptiečių delegacijos bus pasiųstos į Tel Avivą ir palestiniečių teritorijas stebėti jų [paliaubų] įgyvendinimo ir procedūrų, turinčių nuolat užtikrinti stabilias sąlygas“.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), taip pat pasveikinęs šį susitarimą, sakė, kad Izraeliui ir palestiniečiams dabar tenka atsakomybė palaikyti „rimtą dialogą, kad būtų išspręstos konflikto pagrindinės priežastys“.

Jis taip pat paragino tarptautinę bendriją bendradarbiaujant su JT parengti „tvirtą paramos paketą greitam, tvariam atstatymui ir atsigavimui“.

Paliaubas taip pat pasveikino Jungtinė Karalystė. Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas): „Visos šalys privalo darbuotis, kad paliaubos būtų tvarios, ir užbaigti šį nepriimtiną smurto ratą.“

„Likite namuose“

Prieš Izraelio pareigūnams ketvirtadienį susirenkant patvirtinti siūlymo nutraukti ugnį, į žydų valstybės pietines teritorijas netoli sienos su Gazos Ruožu toliau skriejo raketos.

Izraelio kariuomenė nurodė šių teritorijų gyventojams likti namuose „iki atskiro pranešimo“.

Tuojau po paliaubų paskelbimo „Islamo džihadas“ pareiškė „sugebėjęs pažeminti“ Izraelį.

Grupuotė taip pat pažadėjo toliau ginti Jeruzalės palestiniečius.

Geguže 10-ąją Izraelis pranešė pradėjęs bombarduoti „karinius taikinius“ Gazos Ruože po izraeliečių policijos ir palestiniečių protestuotojų susirėmimų Al Aksos mečetės komplekse.

Tąsyk „Hamas“ pareikalavo, kad Izraelio saugumo pajėgos iki 18 val. pasitrauktų iš komplekso, kurį musulmonai laiko trečia jiems švenčiausia vieta.

Sukakus šiam terminui „Hamas“ pradėjo leisti raketas ir paskatino izraeliečius surengti karinę operaciją, kurios tikslas – smarkiai susilpninti Gazos Ruožą nuo 2007 metų kontroliuojančios grupuotės pajėgumus.

Izraelio kariuomenė nurodė smogusi šimtams karinių taikinių Gazos Ruože ir nukovusi dešimtis kovotojų vadų.

Pasak B. Netanyahu, ši kampanija susilpnino „Hamas“ ir „Islamo džihadą“ daugeliui metų.

Palestiniečiai ir tarptautinės organizacijos kaltino Izraelį per šią kampaniją beatodairiškai atakavus nekarinius objektus.

Izraelis pabrėžė ėmęsis visų įmanomų priemonių, kad būtų išvengta aukų tarp civilių. Be kita ko, buvo gyventojai telefonu būdavo informuojami apie gresiančius smūgius. Žydų valstybė taip pat kaltino „Hamas“, kad savo ginklų sandėlius ir karinius objektus grupuotė yra įsirengusi tankiai apgyventose teritorijose.

Šis konfliktas taip pat smarkiai padidino įtampą ir išprovokavo smurtą tarp žydų ir Izraelio arabų, be to, palestiniečiai protestuotojai Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje ne kartą susirėmė su saugumo pajėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

 Įdomu    portretas
ar ne keistos paralelės: amerika nuėmė spaudimą Nord strem 2 dujotiekio tiesimui ir pas ,,hamasą" baigiasi rusiškos raketos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių