J. Bidenas vėl paragino deeskaluoti padėtį Artimuosiuose Rytuose

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paragino „reikšmingai deeskaluoti“ konfliktą tarp Izraelio ir Gazos Ruožo ginkluotų grupuočių, ruošiantis ketvirtadienį suintensyvinti diplomatines pastangas smurtui nuslopinti, nors abi pusės toliau atakavo viena kitą.

Izraelio naikintuvai smogė mažiausiai šešių anklavą kontroliuojančio islamistų judėjimo „Hamas“ lyderių gyvenamosioms vietoms, sakoma kariuomenės pranešime. Pasak kariškių, kiekvienoje iš tų vietų buvo „karinės infrastruktūros“.

Anksti ketvirtadienį Izraelio pietinėje dalyje vėl gaudė oro pavojaus sirenos, o antra pagal įtaką Gazos Ruožo grupuotė „Islamo džihadas“ prisiėmė atsakomybę už naujausią raketų salvę, paleistą žydų valstybė link.

Vašingtonas savo ruožtu trečiadienį primygtinai paragino nutraukti kovos veiksmus, įsiplieskusius gegužės 10-ąją.

„Prezidentas išsakė ministrui pirmininkui [Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui)], kad jis šiandien tikis reikšmingo deeskalavimo, žengiant paliaubų link“, – po jau ketvirto abiejų lyderių pokalbio telefonu per kelias pastarąsias dienas pranešė Baltieji rūmai.

Ketvirtadienį derybų į Izraelį atvyksta Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas), viliantis, kad pagaliau pavyks susitarti nutraukti ugnį.

Per pastarąsias 10 dienų Izraelio smūgiai nusinešė 227 palestiniečių gyvybes, nurodė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija. Per šį laiką palestiniečių leidžiamos raketos Izraelyje užmušė 10 žmonių, nurodė izraeliečių policija.

Vienas izraeliečių kariuomenės pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad žydų valstybė jau svarsto, kuriuo momentu galėtų sustabdyti savo karinę kampaniją.

„Aiškinamės, kada bus tinkamas momentas nutraukti ugnį“, – sakė šaltinis.

B. Netanyahu kiek anksčiau griežtai perspėjo „Hamas“, kurį žydų valstybė laiko atsakingu už apytikriai 4 tūkst. raketų paleidimą į Izraelį nuo gegužės 10 dienos.

„Galima juos arba nugalėti – ir tokia galimybė visada išlieka – arba atgrasyti. Dabar mes užsiimame stipriu atgrasymu, – B. Netanyahu sakė užsienio ambasadoriams. – Tačiau turiu pasakyti, kad mes neatmetame nieko.“

Vėliau premjeras pridūrė: „Esu pasiryžęs tęsti šią operaciją, kol bus pasiektas jos uždavinys: atkurti ramybę ir saugumą“ izraeliečiams.

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanija) savo ruožtu pareiškė, kad jo judėjimas, valdantis Gazos Ruožą nuo 2007 metų, gali „tęsti pasipriešinimą ilgiau mano negu okupantas [Izraelis]".

Diplomatinės pastangos

Jungtinės Valstijos, svarbios Izraelio sąjungininkės, ne kartą blokavo mėginimus priimti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos bendrą pareiškimą, raginantį nutraukti kovos veiksmus Artimuosiuose Rytuose.

Prancūzija antradienį pasiūlė raginimo nutraukti ugnį projektą, iš pradžių sulaukusį Kinijos palaikymo..

Tačiau trečiadienį JAV informavo nepalaikysianti siūlomo pareiškimo, nes jis esą gali pakenkti pastangoms deeskaluoti šią krizę.

Vokietijos diplomatijos vadovas H. Maasas ketvirtadienį planuoja susitikti su Izraelio užsienio reikalų ir gynybos ministrais, o vėliau nuvykti į okupuotą Vakarų Krantą derybų su Palestinos Autonomijos lyderiais.

Humanitarinė krizė

Dėl „Hamas“ leidžiamų raketų daugelys gyvenantys Izraelyje netoli sienos su Gazos Ruožu buvo priversti beveik apskritą parą nepalikti slėptuvių.

Tarp aukų Izraelyje yra vienas vaikas, viena Indijos pilietė ir du tailandiečiai, dar 333 žmonės buvo sužeisti, pranešė žydų valstybės tarnybos.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, tarp aukų anklave yra 64 vaikai, taip pat buvo sužeista 1 620 žmonių.

Dėl Izraelio vykdomo bombardavimo Gazos Ruože, kuris jau 14 metų gyvena blokados sąlygomis, 2 mln. gyventojų labai reikalinga humanitarinė pagalba.

Anklavo ligoninės perpildytos; 75 tūkst. civilių buvo priversti palikti savo namus ir prisiglausti JT valdomose mokyklose ir kituose viešuosiuose pastatuose, nurodė Jungtinės Tautos.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) trečiadienį perspėjo, kad žmonėms Gazos Ruože ir Izraelyje „skubiai reikalingas atokvėpis nuo nesiliaujančių kovos veiksmų“.

„Žmonėms Gazoje – išsekusiems nuo bemiegių naktų, nuolatinės baimės, nerimo ir sielvarto – reikalingas tarpas, kai jie galėtų išeiti į lauką ir užsiimti savo reikalais be baimės žūti arba būti sužeistiems, netapti mirties liudininkais“, – sakoma TRKK direktoriaus Artimiesiems ir Vidurio Rytams Fabrizio Carboni (Fabricijaus Karbonio) pranešime.

Žūtys Vakarų Krante

Naujausias konfliktas įsižiebė kilus Izraelio policijos ir palestiniečių demonstrantų susirėmimų Al Aksos mečetės komplekse – vienoje švenčiausių islamo vietų – aneksuotoje Rytų Jeruzalėje. Šiuos neramumus išprovokavo žydų valstybės planai iškeldinti keletą palestiniečių šeimų iš jų namų Rytų Jeruzalės Šeich Džaros rajono.

Konfliktas taip pat pakurstė smurtą tarp žydų ir palestiniečių bendruomenių kai kuriuose Izraelio miestuose ir smarkiai padidino įtampą okupuotame Vakarų Krante

Palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad trečiadienį netoli Hebrono viena palestinietė buvo nušauta Izraelio pajėgų. Kariškiai pranešė, kad ta moteris bandė atakuoti izraeliečių pajėgas.

Nuo gegužės 10 dienos Vakarų Krante žuvo jau 25 palestiniečiai.

Izraelio kariškiai šalies šiaurėje pranešė atsakę artilerijos ugnimi į keturių raketų paleidimą iš Libano teritorijos. Tokia ataka iš Izraelio šiaurinio kaimyno buvo jau trečia per trumpesnį kaip savaitės laikotarpį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad

kad portretas
jankiai kaip tik Izraeliui atvežė gerų ginklų už milijardą dolerių, o tai tik padidina karo mastą, eskaluoja ten įvykius, o turėtų kaip tik būti neutalūs, rūpintis derybomis ir panašiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių