JAV paaugliui pateikti kaltinimai dėl didelio masto įsilaužimo į „Twitter“

Jungtinėse Valstijose vienam paaugliui ir dviem kitiems asmenims penktadienį pateikti kaltinimai dėl įtariamo vaidmens įsilaužiant į daugelio garsenybių paskyras socialiniame tinkle „Twitter“, siekiant apgaule išvilioti iš vartotojų kriptovaliutos, kurios vertė – daugiau kaip 100 tūkst. JAV dolerių (84,9 tūkst. eurų).

Floridos prokurorai pranešė pateikę kaltinimus dėl 30 nusikalstamų veikų šios valstijos 17-mečiui gyventojui, pareigūnų įvardytam kibernetinės atakos „sumanytoju“. Vaikinas buvo areštuotas Tampos mieste, sakė valstijos prokuroras Hilsboro apygardoje Andrew Warrenas (Endrius Vorenas).

Tuo metu federalinė prokuratūra San Fransiske dėl liepos viduryje didžiulio atgarsio sulaukusios kibernetinės atakos prieš „Twitter“ pareiškė įtarimus trims asmenims, iš kurių vienas gyvena Jungtinėje Karalystėje.

JAV pareigūnai sakė, kad su šia byla susiję baudžiamieji kaltinimai iškelti 19-mečiui britui Masonui Sheppardui (Meisonui Šepardui), pravarde Chaewonas (Čevonas), ir Floridoje gyvenančiam 22 metų Nimai Fazeli (Nimai Fazeliiui).

Federaliniai pareigūnai nepateikė išsamesnės informacijos apie trečią asmenį, nes jis yra nepilnametis. Vis tik iš paskelbtų duomenų galima spręsti, kad šis paauglys valstijoje yra teisiškai persekiojamas kaip suaugusysis.

Ataka prieš „Twitter“ buvo „techninių įsilaužimų ir socialinio manipuliavimo“ derinys, leidęs jos vykdytojams įgyti prieigą prie politikų, garsenybių ir muzikantų paskyrų, nurodė federaliniai prokurorai.

Pinigų atsekamumas

Minėti trys asmenys kaltinami neteisėtai užvaldę tviterio paskyras, sukūrę suklastotą bitkoinų sąskaitą, taip pat per užvaldytas paskyras siuntinėję apgaviškiškas žinutes, ragindami vartotojus pervesti bitkoinų į nurodytą sąskaitą, kad neilgai trukus jiems būtų sugrąžinta dvigubai didesnė šios kriptavaliutos suma.

„Ši byla – puikus pavyzdys, kaip pinigų [srautų] atsekimas, tarptautinis bendradarbiavimas ir partnerystė tarp viešų ir privačių [subjektų] gali veikti, kad būtų sėkmingai sužlugdytos anonimiškomis laikytos nusikalstamos užmačios“, – sakė baudžiamaisiais tyrimais užsiimanti JAV Vidaus mokesčių tarnybos (IRS) specialioji agentė Kelly Jackson (Keli Džekson).

„Twitter“ nurodė, kad pasinaudoję išmaniaisiais telefonais platintomis specialiai nutaikytomis žinutėmis atakos organizatoriai sugebėjo įgyti prieigą prie tokių garsenybių kaip Billas Gatesas (Bilas Geitsas), Elonas Muskas (Ilonas Maskas) ir buvęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paskyrų. Tuomet jie per šias paskyras siuntinėjo žinutes, skirtas apgaule išvilioti iš kitų „Twitter“ vartotojų kriptovaliutos.

„Šie nusikaltimai vykdyti naudojantis įžymių žmonių ir garsenybių vardu, bet šiuo atveju jie nebuvo pagrindinės aukos“, – sakoma A. Warreno pranešime.

Ši schema „buvo sukurta, siekiant pavogti pinigų iš eilinių amerikiečių visoje šalyje“, pridūrė pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ane?

ane? portretas
O čia ką, - ne rusai? Reikia rimčiau užsiimti tuo paaugliu, jis matyt vis tiek kažkaip su rusais susijęs.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių