JAV vakarų regionas kenčia nuo didelės karščių bangos

Didžioji dalis JAV vakarų regiono kenčia nuo visą šią savaitę tvyrosiančios karščių bangos, galinčios tapti rekordine – 50 mln. amerikiečių buvo perspėti apie „itin aukštą“ temperatūrą, kai kur galinčią viršyti 50 Celsijaus laipsnių.

„Į JAV vakarus plūsta ilgalaikė ir rekordinė karščių banga“, – pranešė Nacionalinė orų tarnyba ir perspėjo, kad „aukštesnė už įprastą arba ekstremaliai aukšta temperatūra“ laikysis mažiausiai iki savaitės pabaigos.

Kaitros pliūpsnis, apėmęs JAV žemėlapio vakarinį trečdalį, tęsiasi iš rytų į vakarus nuo Vajomingo iki Kalifornijos, o šiaurės ir pietų kryptimi – nuo Aidaho iki Arizonos.

Vidutinė temperatūra šiame didžiuliame regione yra apie 11 Celsijaus laipsnių aukštesnė už įprastą šiuo metų laiku. Rekordinių karščių didžiausia tikimybė sulaukti dykumų valstijose – Arizonoje ir Nevadoje.

Arizonos mieste Finikse pirmadienį termometrai rodė 46 laipsnius, bet sinoptikai prognozuoja, kad iki savaitės galo kaitra gali pasiekti 48 laipsnius, o naktį „atvės“ iki maždaug 30 laipsnių.

Anot vietos žiniasklaidos, kaimyninėje Nevados valstijoje esantis Las Vegasas šiuo metu kepinamas ilgiausiai trunkančios kaitros bangos nuo 2013 metų vasaros pradžios. Trečiadienį mieste gali būti pakartotas arba viršytas 1940 metais užfiksuotas karščio rekordas – 47,2 laipsnio.

Tarnybos atidarė „vėsos stoteles“ pažeidžiamiems gyventojams, neturintiems oro kondicionierių, taip pat paragino socialinių tinklų „influenserius“ padėti perspėti visuomenė apie kaitros poveikį naminiams augintiniams.

Iki šiol aukščiausia oro temperatūra Jungtinėse Valstijose ir pasaulyje užfiksuota 1913 metais Kalifornijoje esančiame Mirties slėnyje – 56,7 Celsijaus laipsnio.

Pareigūnams nerimą kelia ne vien „reta, pavojinga ir pražūtinga“ kaitra, šią vasarą užplūdusi neįprastai anksti. Baiminamasi, kad gali kilti pražūtingų miškų gaisrų, juolab kad Amerikos vakarai jau seniai kenčia nuo ilgalaikių sausrų.

Apie 88 proc. regiono yra paskelbta sausros padėtis, įskaitant visą Kaliforniją, Oregoną, Jutą ir Nevadą, rodo naujausi vyriausybės duomenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių