JT perspėja: Talibano elgesys su moterimis nubrėš raudoną liniją

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuro vadovė antradienį pareiškė didelį susirūpinimą dėl padėties Afganistane, į valdžią atėjus Talibanui, sakydama, kad jų elgesys su moterimis nubrėš „esminę raudoną liniją“.

Kalbėdama prieš neeilinę sesiją dėl Afganistano, Michelle Bachelet paragino Talibaną laikytis įsipareigojimų gerbti moterų ir mergaičių, taip pat etninių ir religinių mažumų teises ir susilaikyti nuo keršto.

„Dabar Talibano pareiga yra šiuos įsipareigojimus paversti realybe“, – sakė ji.

„Aš primygtinai raginu Talibaną laikytis atsakingo valdymo ir žmogaus teisių standartų ir stengtis atkurti socialinę sanglaudą bei susitaikymą, be kita ko, gerbiant visų asmenų, nukentėjusių per dešimtmečius trukusius konfliktus, teises“, – M. Bachelet kalbėjo Žmogaus teisių taryboje.

„Esminė raudona linija bus Talibano elgesys su moterimis ir mergaitėmis“, – sakė ji ir paragino „gerbti jų teises į asmens laisvę, judėjimo laisvę, išsilavinimą, saviraišką ir užimtumą“.

„Ypač svarbus įsipareigojimo žmogaus teisėms rodiklis bus užtikrinti, kad mergaitės galėtų gauti kokybišką vidurinį išsilavinimą“, – sakė M. Bachelet.

Antradienio sesija surengta tuo metu, kai JAV kariai deda visas įmanomas pastangas išgabenti iš Kabulo tūkstančius žmonių, nes Talibanas perspėjo, kad evakuacija galės tęstis tiktai dar vieną savaitę.

M. Bachelet sakė, kad jos biuras gavo patikimų pranešimų apie rimtus pažeidimus Talibano kontroliuojamose vietose, įskaitant įvykdytas egzekucijas, moterų teisių apribojimus, trukdymus mergaitėms lankyti mokyklą ir vaikų verbavimą į karius.

„Žmogaus teisių pažeidimai menkina nusikaltimus vykdančiųjų teisėtumą tiek žmonių akyse, tiek ir regioninių bei tarptautinių institucijų, kitų valstybių akivaizdoje“, – perspėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Talibų kažkokia boba nepagasdins. Amerikos neišsigando....

Nustebęs

Nustebęs portretas
Kažin kodėl šaukliai nebraižo raudonų linijų saudo arabijoje kuri sukapojo į gabalus disidentą žurnalistą turkijoje aaaaa mat ji gali užsukti juodojo aukso kranelį tada visi pridėtų į kelnes afganistanas tokio kranelio neturi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių