JT žmogaus teisių ekspertai kritikuoja jėgos naudojimą Kazachstane

Jungtinių Tautų mandatą turintys nepriklausomi žmogaus teisių ekspertai antradienį pasmerkė Kazachstano valdžią dėl letalios jėgos naudojimo prieš demonstrantus ir oponentų vadinimo teroristais.

Ekspertai kritikavo tai, kad saugumo pajėgos „nevaldomai naudojo jėgą“, ir išreiškė susirūpinimą, kad prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) protestuotojus vadina „banditais ir teroristais“.

Tokiais terminais tikriausiai siekiama sukelti baimę, sakė specialioji pranešėja kovos su terorizmu ir žmogaus teisių klausimais Fionnuala Ni Aolain (Finuala Ni Ilan). Tam pritarė keli Žmogaus teisių tarybos ekspertai.

„Netinkamai vartojant žodį „terorizmas“ kenkiama visų saugumui ir nupiginamas terminas, turintis specifinę reikšmę tarptautinės teisės sferoje“, – sakoma jų bendrame pareiškime.

„Jis neturėtų būti vartojamas siekiant nutildyti tuos, kas nesilaiko vyriausybės nuomonės, kas protestuoja dėl socialinių ir ekonominių sąlygų, reiškia politines pažiūras“, – sakė ekspertai.

„Dėl smurto aktų turėtų būti tinkamai elgiamasi pagal Kazachstano išsamų baudžiamąjį kodeksą, numatantį pakankamai priemonių“, – nurodoma pareiškime.

Per praėjusios savaitės protestus, kilusius dėl degalų kainų šuolio ir korupcijos, prasiveržė nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais neregėto masto smurtas.

Dešimtys žmonių šioje didžiulėje buvusioje sovietinėje respublikoje žuvo, dar šimtai buvo sužeisti, areštuota per 10 tūkst. asmenų.

Žmonių pavadinimas teroristais ir jų šaudymo politikos taikymas yra reikšmingas jų teisių pažeidimas, tvirtino ekspertai.

Jie taip pat paragino Kazachstano vyriausybę ginti pagrindines laisves.

„Vykdant bet kokį vidaus tyrimą privalu atsižvelgti į Kazachstano tarptautinius įsipareigojimus dėl žmogaus teisių“, – sakė ekspertai.

Praėjusią savaitę kreipdamasis į šalies gyventojus K.-J. Tokayevas sakė, kad 20 tūkst. „ginkluotų banditų“ puolė didžiausią šalies miestą Almatą, ir leido pajėgoms šaudyti be įspėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o kaip

o kaip  portretas
jėgos naudojimą USA?

Anonimas

Anonimas portretas
O jus man parodykit kokią nors šalį kur valdžia protestuotojus gerbia.Demagogija ir dvigubi standartai.PAS save ir dramblio neižvelgs o pas kaimyną ir skiedrą pastebės.

šulcas

šulcas portretas
įdomu kas atsitiktu tiems ekspertams susitikus su giminėmis tų žmonių kuriems nupjovė galvas
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių