A. Lukašenka: Baltarusija prie Rusijos puolimo Ukrainoje prisidėtų tik užpulta

Autoritariškas Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį tikino, kad jo šalis, kur yra dislokuota Rusijos karių, prie Maskvos puolimo Ukrainoje prisidėtų tik užpulta ukrainiečių kariuomenės.

„Kovoti drauge su rusais, iš Baltarusijos teritorijos esu pasirengęs tik vienu atveju: jei nors vienas karys iš [Ukrainos] ateis į mūsų teritoriją su ginklu, žudyti mano žmonių“, – Minske per retą spaudos konferenciją užsienio žiniasklaidai sakė A. Lukašenka.

„Tai taikoma [ir] kitiems mūsų kaimynams, – sakė A. Lukašenka. – Jei jie užpuls Baltarusiją, mūsų atsakas bus nuožmiausias. Nuožmiausias!“

Minskas pernai vasarį leido Kremliui pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą. Baltarusijoje taip pat yra dislokuota kažkiek Rusijos karių, bet A. Lukašenka žadėjo nesiųsti savo kariuomenės, kurią sudaro 60–70 tūkst. karių, per pietinę sieną į Ukrainą.

Vis dėlto auga susirūpinimas, kad Baltarusijos kariuomenė galėtų prisidėti prie rusų pajėgų Ukrainoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį sakė pritaręs planams steigti bendrus su Baltarusija karių parengimo centrus.

Spalį buvo paskelbta, kad Baltarusija ir Rusija formuoja bendras regionines pajėgas, į Baltarusiją atvyko keli tūkstančiai rusų karių.

Abi šalys taip pat reguliariai vykdo bendras karines pratybas, esą vien tik gynybinio pobūdžio.

Jei jie užpuls Baltarusiją, mūsų atsakas bus nuožmiausias. Nuožmiausias!

A. Lukašenka sakė penktadienį susitiksiantis su V. Putinu.

Pasak Baltarusijos lyderio, jiedu kalbėsis apie bendras regionines pajėgas. A. Lukašenka nurodė paprašęs V. Putino papildomos rusų divizijos, kuri būtų pavaldi jam.

Taip pat vis labiau nerimaujama, kad Baltarusija galėtų paskelbti mobilizaciją, panašią į Rusijos.

Tačiau A. Lukašenka sakė, kad Minskas išbando kai kuriuos savo mobilizacijos pajėgumus ir atsižvelgia į Rusijos klaidas.

„To nebus rytoj, bet turime būti pasirengę, jei ką“, – sakė jis.

Sąjungininkė „teisiškai ir morališkai“

Nuo 1994-ųjų valdantis A. Lukašenka teisino savo vaidmenį, suvaidintą Rusijos pajėgoms prieš metus užpuolant Ukrainą.

Jis atkartojo Kremliaus teiginius, kad Rusija buvo „priversta“ taip pasielgti, ir dėl konflikto kaltino Ukrainą bei Vakarus.

„Nepamirškite, kad Rusija yra mūsų sąjungininkė, teisiškai ir morališkai“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar galėtų kaip nors paveikti Rusijos lyderį, A. Lukašenka atsakė: „Jei jis mano, kad yra teisus, tuomet jo neįtikinsi.“

A. Lukašenka taip pat užsipuolė kaimynines Lenkiją ir Lietuvą dėl sienos su Baltarusija perėjų uždarymo ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.

„Tai ekonominė provokacija, – sakė jis. – Mes priversti atsakyti.“

Lenkija praėjusią savaitę uždarė Bobrovnikų pasienio kontrolės postą, priežastimi nurodydama „augančią įtampą“ tarp Varšuvos ir Minsko.

Lietuvos Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) trečiadienį pranešė, kad, užkardant kontrabandą, krovininių traukinių, į Lietuvą atvykstančių iš Baltarusijos, eismas nuo ketvirtadienio bus organizuojamas tik per Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punktą, o per Stasylas sąstatai nevyks, kol čia nebus įrengta stacionari rentgeno kontrolės sistema. 


Šiame straipsnyje: Aliaksandras Lukašenkakaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių