M. Morawieckis: Baltarusijoje yra 10 tūkst. migrantų, jie gali užplūsti Lenkiją, Lietuvą

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) sako, kad Baltarusijoje yra daugiau nei 10 tūkst. migrantų, kurie gali užplūsti Lenkiją ir Lietuvą.

„Mūsų duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau nei 10 tūkst., galbūt ir daug daugiau, asmenų, kurie yra perkelti iš Artimųjų Rytų, daugiausia – iš Irako, taip pat Sirijos, siekiant vykdyti hibridinę ataką“, – bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos premjere Ingrida Šimonyte Varšuvoje sakė M. Morawieckis.

Pasak jo, Minsko režimas prieš Lietuvą ir Lenkiją vykdo „provokaciją, kuri buvo įkvėpta Maskvoje“.

Lenkijos premjeras taip pat akcentavo kovos su Baltarusijos režimo propaganda svarbą, siekiant užkirsti kelią „A. Lukašenkos politikos veiksmingumui“.

„Dėl to Briuselyje kalbame vienu balsu, vienu balsu kalbame ir Jungtinėse Tautose, Vašingtone“, – aiškino M. Morawieckis.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigė, kad šalys saugo sieną, kuri nėra tik Lietuvos ar Lenkijos, bet ir visos Europos Sąjungos. Premjerė akcentavo, kad Lietuvai tenka apsaugoti santykinai ilgą sienos ruožą, lyginant su šalies dydžiu, tad tai yra „gana didelis iššūkis“.

„Deja, bet turime imtis priemonių dėl fizinio barjero įrengimo pasienyje. Akivaizdu, kad vien tik išmanios sistemos, kurios labai tinka gaudyti kontrabandininkus, nėra iki galo tinkamos tokios hibridinės atakos atveju“, – kalbėjo ji.

Premjerė antrino M. Morawieckiui dėl kovos su propaganda svarbos.

„Aš noriu atkreipti dėmesį į tai, kad Rytų kaimynai pasižymi viena savybe, kurios taikymą matėme daugybę kartų. Jie yra linkę kaltinti kitas valstybes tuo, ką daro patys. Pavyzdžiui, kaltina Europą perrašant istoriją, nors patys perrašinėja istoriją iki tokio laipsnio, kad bando pamiršti Ribentropo ir Molotovo paktą“, – dėstė I. Šimonytė.

„Panašiai yra ir šiuo atveju, kai šalys, kurios gina ES rytinę sieną, yra propagandos kaltinamos žmogaus teisių pažeidimais ar tarptautinių konvencijų nesilaikymais. (...) Todėl labai svarbu, kad mes kartu nuo pat pradžių sugebėjome atskleisti, koks yra visas šitos krizės mechanizmas“, – pridūrė ji.

I. Šimonytė teigė, kad neteisėtos migracijos procesas į Lietuvą ir Lenkiją yra Minsko režimo sukurtas „pikta valia“.

„Labai svarbu, kad ES institucijos iš esmės vertina tai kaip hibridinę ataką. (...) Tai yra labai svarbu, nes apsigauti – labai lengva“, – sakė Lietuvos ministrė pirmininkė.

Lietuva ir Lenkija pastaraisiais mėnesiais susiduria su išaugusia neteisėta migracija per sienas su Baltarusija. Šalių pareigūnai kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija pateko daugiau nei 4,1 tūkst. migrantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Bilotaite ruosia modelinius namalius uz milijarda eu. Ruosia priimti visus 10000 migrantu.

Andrius

Andrius portretas
Kol niekas neskerdžia jų gatvėse, tol jausis saugūs ir jų čia tik daugės.

nija

nija portretas
bulviu kasti jie tikrai nenori,ne to cia vaziavo ir tiek sumokejo,dauguma jie nori graziai sociai gyventi,ir mes pratinam prie to nuo pirmos dienos,isvalom tualetus,atvezam karsta maista,stovi greitosios neduok dzievuli nusiciaudes kas nosi nuvalys
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių