Neramumai Kazachstane: per protestus sulaikyti šimtai žmonių

  • Teksto dydis:

Kazachstano policija sekmadienį sulaikė šimtus opozicijos protestuotojų, šalyje vykstant prezidento rinkimams, pranešė naujienų agentūros AFP reporteriai.

Per didžiausius per pastaruosius trejus metus protestus šioje Vidurio Azijos valstybėje policija Nur Sultane ir Almatoje sulaikė šimtus žmonių.

Tarp asmenų, sulaikytų didžiausiame šalies mieste Almatoje, kur policija išvaikė kelių šimtų žmonių protestą, yra du AFP žurnalistai.

Vienas AFP korespondentas buvo nuvežtas į policijos nuovadą ir vėliau paleistas. Policija konfiskavo kito žurnalisto vaizdo įrangą.

Almatoje taip pat buvo sulaikyti Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo žurnalistas Piotras Trocenka ir Marius Fossumas (Marius Fosumas) iš Norvegijos Helsinkio komiteto. Vėliau abu juos policija paleido.

Nur Sultane policija taip pat buvo sulaikiusi, bet paskui paleido Laisvosios Europos radijo žurnalistę Saniją Toiken.

Protestuoti šalies miestuose sekmadienį ir pirmadienį ragino užsienyje gyvenantis eksprezidento Nursultano Nazarbajevo politinis priešas, bėglys bankininkas Muchtaras Abliazovas.

Kazachstanas sekmadienį pirmą kartą per tris dešimtmečius renka naują šalies lyderį, tačiau manoma, kad N. Nazarbajevas toliau darys didžiulę įtaką, nes jo pasirinktam įpėdiniui prognozuojama tvirta pergalė.

Laikinasis prezidentas, karjeros diplomatas 66 metų Kasymas Žomartas Tokajevas, rinkimuose dalyvauja kaip valdančiosios partijos iškeltas kandidatas. Jo kandidatūrą entuziastingai palaiko N. Nazarbajevas, kovo mėnesį netikėtai paskelbęs apie savo sprendimą palikti prezidento postą.

Autoritaro N. Nazarbajevo atsistatydinimas pribloškė kazachus. Jis energetikos išteklių turtingam Kazachstanui vadovavo nuo 1991 metų, kai subyrėjus Sovietų Sąjungai šalis tapo nepriklausoma. 

Visgi net ir pasitraukęs N. Nazarbajevas turėtų išsaugoti įtaką ir toliau tarti paskutinį žodį visais svarbiausiais šios 18 mln. gyventojų turinčios Centrinės Azijos valstybės klausimais.  

Šeši K. Ž. Tokajevo varžovai, tarp jų vienas neįtakingas opozicijos veikėjas, yra mažai žinomos figūros musulmoniškame Kazachstane.

Tuo metu K. Ž. Tokajevą aktyviai palaiko šalies popmuzikos ir kino žvaigždės, be to, jam talkina visas valstybės aparatas. 

N. Nazarbajevas pavertė Kazachstaną labiausiai klestinčia šalimi Centrinėje Azijoje. Jis plačiai atvėrė duris stambioms verslo įmonėms ir viliojo užsienio milžines mokestinėmis lengvatomis bei kitomis iniciatyvomis, už kurias sulaukė garsių pagyrimų iš Pasaulio banko. Tai nustelbė skundus dėl žmogaus teisių pažeidimų ir žiniasklaidos laisvės suvaržymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių