Nigerijoje deramasi dėl pagrobtų mergaičių paleidimo

Nigerijos pareigūnai šalies šiaurės vakaruose esančioje Zamfaros valstijoje derasi dėl 317 mergaičių, kurias praėjusią savaitę pagrobė nusikaltėlių gaujos, paleidimo, pirmadienį sakė apie derybas informuoti šaltiniai.

Galvijų vagių ir dėl išpirkos žmones grobiančių gaujų nariai penktadienį įsiveržė į valstybinę vidurinę mergaičių mokyklą atokiame Džangebės kaime ir iš bendrabučio pagrobė mergaičių.

Tai trečias mokyklų užpuolimas Nigerijoje per mažiau nei tris mėnesius. Ši išpuolių virtinė atgaivino skausmingus prisiminimus apie džihadistų įvykdytą šimtų mokinių pagrobimą iš mergaičių mokyklos Čiboke 2014 metais.

Po naujausio pagrobimo vyriausybė iškart pradėjo derėtis su pagrobėjais, kurie tame rajone vadinami banditais, naujienų agentūrai AFP sakė du šaltiniai, nenorėję skelbti savo pavardžių.

Tai opi situacija, reikia kantrybės ir takto, nes kalbama apie šimtų mergaičių gyvybes.

„Tęsiasi derybos su mergaites laikančiais banditais, ir tikimės netrukus pasiekti persilaužimą“, – sakė vienas vyriausybės pareigūnas. – Tai opi situacija, reikia kantrybės ir takto, nes kalbama apie šimtų mergaičių gyvybes.“

Antras šaltinis sakė, kad mergaičių buvimo vieta nustatyta, bet karinės operacijos galimybė nesvarstoma norint išvengti „pavojaus įkaičių gyvybėms“.

Neseniai kai kurie banditai atsisakė smurto, sudėjo ginklus ir pasinaudojo valdžios amnestijos pasiūlymu. Vienas šaltinis sakė, jog bandoma užmegzti kontaktus su „atgailaujančiais banditais“, kad šie susisiektų su savo buvusiais kovos draugais dėl mergaičių paleidimo.

Scanpix nuotr.

„Derybos toli pasistūmėjo, liko kelios kliūtys, o kai jos bus įveiktos, mergaitės bus paleistos. To labai tikimės“, – pridūrė šaltinis.

Sekmadienį Nigerijos centrinės vyriausybės delegacija susitiko su Zamfaros valstijos gubernatoriumi Bello Matawalle (Belu Matavale) ir perdavė prezidento Muhammadu Buhari (Muhamadaus Buhario) patikinimą, kad pagrobtos mergaitės sugrįš į savo šeimas.

Aviacijos ministras Hadi Sirika (Hadis Sirika) sakė, jog svarbiausias dalykas yra „saugus šių vaikų sugrįžimas“, o „kaltinimų žaidimai“ nereikalingi.

Nigerijos šiaurės vakarų ir centriniuose regionuose padaugėjo gerai ginkluotų nusikaltėlių gaujų išpuolių kaimuose, žmogžudysčių ir pagrobimų apiplėšus ir padegus namus.

Šeštadienį po dešimt dienų nelaisvės buvo paleisti 42 žmonės – 27 moksleiviai berniukai, trys mokytojai ir 12 jų šeimų narių – pagrobti Kagaroje centrinėje Nigerio valstijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių