Omano įlankoje užsiliepsnojęs Irano karinių jūrų pajėgų tanklaivis nuskendo

Vienas Irano karinių jūrų pajėgų pagalbinis laivas trečiadienį nuskendo Omano įlankoje, nesugebėjus užgesinti jį apėmusio gaisro, bet įgula saugiai evakavosi, pranešė kariškiai.

Tanklaivis „Kharg“ užsidegė antradienį apie 2 val. 25 min. vietos (0 val. 55 min. Lietuvos) laiku netoli Omano įlankos uosto Džasko, liepsnoms įsiplieskus „vienoje iš sistemų“, sakoma laivyno pranešime.

Pasak kariškių, nors liepsnas buvo stengiamasi numalšinti 20 valandų, laivas galiausiai nuskendo.

„Ugniai išplitus, pastangos išgelbėti „Kharg“ žlugo, ir jis nuskendo vandenyse netoli Džasko“, – pridūrė karinės jūrų pajėgos.

Ten pat nurodoma, kad laivas prieš kelias dienas išplaukė į tarptautinius vandenis dalyvauti „mokymų“ misijoje.

„Kharg“ buvo vienas iš nedaugelio Irano karinio laivyno laivų, galinčių papildyti jūroje esančių kitų laivų atsargas. Jis taip pat galėjo būti naudojamas sunkiems kroviniams gabenti ir kaip sraigtasparnių platforma. Šis 207 m ilgio tanklaivis buvo 1977 metais pastatytas Jungtinėje Karalystėje; Irano karinės jūrų pajėgos jį gavo 1984-aisiais, po ilgų derybų, vestų Irane 1979 metais įvykus Islamo revoliucijai.

Irano karinis laivynas paprastai patruliuoja Omano įlankoje ir tolimesnėse akvatorijose, o seklesniuose Hormūzo sąsiaurio ir Persijos įlankos vandenyse veikia daugiausiai Irano revoliucinė gvardija. Pastaraisiais mėnesiais karinės jūrų pajėgos pradėjo naudoti aprūpinimo laivą „Makran“, pertvarkytą iš kiek didesnio komercinio tanklaivio negu „Kharg“.

Praeitais metais per karinio laivyno pratybas netoli Džasko vienas iraniečių laivas netyčia buvo apšaudytas saviškių; tąsyk žuvo 19 jūreivių.

Šis uostas yra arti Hormūzo sąsiaurio – strategiškai svarbių Persijos įlankos vartų, per kuriuos gabenama penktadalis pasaulyje išgaunamos naftos.

Džaskas taip pat svarbus Irano ekonomikai, nes vyriausybė šiame mieste planuoja pastatyti antrą pagal dydį šalies naftos eksporto terminalą.

Keliomis dienomis anksčiau buvo pradėtas naudoti 1 000 km ilgio naftotiekis sujungęs Džaską su Bušehro provincija, nurodė vyriausybė.

Jis suteikia šiitiškai respublikai galimybę eksportuoti naftą aplenkiant Hormūzo sąsiaurį.

Pastaraisiais mėnesiais buvo paskelbta pranešimų apie išpuolius prieš Irano laivus, siejamus su šiitiškos respublikos pagrindiniu priešininku Izraeliu.

Balandį Iranas pareiškė, kad jo tanklaivis „Saviz“ buvo apgadintas sprogimo Raudonojoje jūroje. Tąsyk žiniasklaida paskelbė nepatvirtintų pranešimų, kad laivui smogė izraeliečiai.


Šiame straipsnyje: Omano įlankatanklaivisnuskendo

NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Žydų darbas.

o

o portretas
negalejo but diversija? juk karinis o ka s ju nemegsta tai zydai.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių