Rusijos miestus apėmė rekordinė birželio karščių banga

Maskvoje ir Sankt Peterburge šią savaitę buvo užfiksuotos aukščiausios per pastaruosius 120 metų birželio temperatūros, siejamos su pasaulinio klimato šiltėjimu, antradienį pranešė meteorologai.

Meteorologijos agentūros „Roshidromet“ duomenimis, pirmadienį Rusijos sostinėje temperatūra buvo pakilusi iki 34,7 Celsijaus laipsnio ir atitiko birželio 21-osios kaitros rekordą, užfiksuotą 1901 metais.

Orų tarnyba, matavimus vykdanti nuo 1881 metų, prognozuoja, kad ketvirtadienį ir penktadienį termometrų stulpeliai gali pakilti virš 35 laipsnių padalos.

„Maskvoje šiomis dienomis užregistruotas temperatūros padidejimas neturėjo precedento 120 metų“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Roshidromet " meteorologė Marina Makarova.

„Taip yra dėl pasaulio klimato kaitos“, – pridūrė ji.

Visų aukščiausia temperatūra – daugiau kaip 38 laipsniai – Maskvoje buvo fiksuota 2010 metų liepą, kai didelę dalį vakarų Rusijos buvo apėmusi didžiulė kaitros banga ir kilo stambių miškų gaisrų.

Antrame pagal dydį Rusijos mieste Sankt Peterburge, esančiame maždaug už 600 km į šiaurės vakarus nuo Maskvos, šį mėnesį taip pat kepino kaitra – temperatūra buvo pakilusi iki 34 laipsnių ir buvo aukščiausia nuo 1998 metų..

Antradienį regiono vyriausiasis meteorologas Aleksandras Kolesovas sakė, kad Sankt Peterburge jau ketvirtą dieną fiksuojamos didžiausios tų dienų aukščiausios temperatūros.

„Sankt Peterburge – ketvirtas rekordas iš eilės. Temperatūra jau pasiekė 33,3 laipsnio, viršijusi 32,5 laipsnio maksimumą, nustatytą šią dieną [birželio  22-ąją] 1917 metais“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad mieste orai toliau kaista.

Pastaroji kaitros banga Sankt Peterburge prasidėjo šeštadienį, kai temperatūra buvo pakilusi iki 30,7 laipsnio ir buvo aukščiausia tą dieną nuo 1905 metų. Birželio 20-ąją kaitra siekė 31,8 laipsnio ir buvo didesnė nei fiksuota tą dieną 2006 metais. Pirmadienį taip pat buvo pasiektas birželio 21-osios karščių rekordas, laikęsis nuo 2006 metų.

Pasak meteorologų, karšti orai Sankt Peterburge išsilaikys iki šios savaitės galo.

Pasak mokslininkų, keičiantis klimatui kaitros bangos tampa vis labiau tikėtinos. Prognozuojama, kad jos ilgainiui taps dažnesnės ir smarkesnės, o jų padariniai pasireikš plačiau.

Per kelerius pastaruosius metus Rusijoje buvo fiksuota daug karščių rekordų. Pernai birželį Verchojansko mieste kepino 38 laipsnių karštis – aukščiausia temperatūra šiauriau Šiaurės poliaračio nuo tikslių matavimų pradžios.

Šylant klimatui taip pat dažnėja niokojantys potvyniai ir miškų gaisrai, pastaruoju metu itin paveikė Sibiro regioną.

Be to, kylant temperatūrai tirpsta Rusijos šalto klimato sričių, apimančių du trečdalius šalies teritorijos, amžinasis įšalas.

Kita vertus, Rusija iš klimato šiltėjimo gali tikėtis ir tam tikros naudos. Nykstant ledo plotams Arkties vandenyne, vadinamasis Šiaurės jūrų kelias vasarą lieka ilgiau atviras laivybai. Taip pat atsiveria galimybė pradėti naudoti gamtinių išteklių telkinius srityse, kur anksčiau jų gavyba nebuvo įmanoma, nors tai taip pat kelia nemenkų ekologinių iššūkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patr.

Patr. portretas
Mokykites, kaip Rusijoje taip ir Tarybinėje Lietuvoje laiste gatvės ,kaip šioje nuotraukoje.Žmonės augino gėles ir laistė jas ,laistė kiemų žolę ir neskaičiavo kiek tai kainuos.Vanduo buvo nemokamas bendrom reikmėms.O ir taip pigius .Dabar nuvyto gėlės balkonuose, nes neapsimoka jas auginti, brangus vanduo.Gyvenkite ir džiaukitės šunaujos,balvonai,debilai, tą zombių laisvę.Paskiepyti nuo pasiutligės, uždaryti nuo laisvo judėjimo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių