Rusijos teismas „ekstremistiniais“ paskelbė ir uždraudė „Instagram“ ir „Facebook“

Maskvos teismas pirmadienį uždraudė socialinius tinklus „Facebook“ ir „Instagram“ kaip „ekstremistines“ organizacijas, pareigūnams apkaltinus JAV technologijų milžinę „Meta“ toleruojant „rusofobiją“, Ukrainoje tęsiantis Rusijos sukeltam karui.

Maskvos Tverės rajono teismas pranešė, kad sutiko su prokurorų prašymu uždrausti abi socialinės žiniasklaidos platformas už „ekstremistinės veiklos vykdymą“, tačiau „Meta“ susirašinėjimo programėlė „WhatsApp“ nebus uždrausta, nes ji nėra viešoji platforma.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) prašė teismo nedelsiant uždrausti „Meta“ ir apkaltino ją veikiant prieš Maskvos interesus per jos karą Ukrainoje, Kremliaus vadinamą „specialia karine operacija“.

Teismas svarstė prokuratūros prašymą paskelbti „Meta“ – „Facebook“, „Instagram“ ir „WhatsApp“ motininę kompaniją – „ekstremistine“ organizacija ir ją uždrausti.

Šis žingsnis yra dalis didžiulių Maskvos pastangų griežtai riboti rusams prieinamą informaciją apie karą Ukrainoje.

„Organizacijos „Meta“ veikla nukreipta prieš Rusiją ir jos ginkluotąsias pajėgas“, – Maskvos Tverės rajono teismui sakė FSB atstovas Igoris Kovalevskis. Jį citavo Rusijos naujienų agentūros.

„Prašome uždrausti „Meta“ veiklą ir įpareigoti ją nedelsiant įgyvendinti šį sprendimą“, – sakė jis.

Prezidentui Vladimirui Putinui vasario 24 dieną pasiuntus savo pajėgas į Ukrainą, valdžia Rusijoje užblokavo „Facebook“, „Instagram“ ir „Twitter“.

„Meta“ kovo 10 dieną paskelbė, kad šios platformos leis skelbti tokius pareiškimus kaip „mirtis rusų įsibrovėliams“, bet neleis įtikimų grasinimų civiliams.

Tačiau vėliau, tikriausiai norėdamas suvaldyti padėtį, „Meta“ valdybos pirmininkas tarptautiniams reikalams Nickas Cleggas (Nikas Klegas) sakė, kad švelnesnės taisyklės bus taikomos tik iš Ukrainos teritorijos rašantiems žmonėms.

Teisme „Meta“ atstovas sakė, kad „po viešų debatų“ kompanija dabar pakeitė savo politiką ir laiko „rusofobiją bei raginimus griebtis smurto prieš Rusijos piliečius nepriimtinais“.

Rusijos Tyrimų komitetas sakė pradedantis tyrimą „dėl Amerikos kompanijos „Meta“ darbuotojų neteisėtų raginimų žudyti Rusijos piliečius“.

Generalinė prokuratūra paprašė priskirti šią interneto milžinę prie „ekstremistinių“ organizacijų.

„Meta“ turi milijardus savo programėlių vartotojų visame pasaulyje.

Socialiniai tinklai „Facebook“ ir „Instagram“ buvo plačiai naudojami Rusijoje. „Instagram“ buvo populiariausia socialinės žiniasklaidos platforma tarp jaunų rusų.

Daugeliui mažų Rusijos kompanijų instagramas buvo svarbi platforma reklamai, pardavimo procedūroms ir bendravimui su klientais.

„Twitter“ ir „Facebook“ Rusijoje neprieinami nuo kovo pradžios, o „Instagram“ buvo užblokuotas prieš savaitę.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojemėtaRusijadraudimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių