Per susirėmimus Indijos šiaurės rytuose žuvo 60 žmonių, 35 000 buvo priversti bėgti

Per riaušes ir etninius susirėmimus atokioje Indijos šiaurės rytų valstijoje žuvo 60 žmonių, o 35 tūkst. civilių buvo priversti palikti savo namus, pranešė pareigūnai.

Po praėjusios savaitės neramumų ramybė Manipuro valstijoje išlaikoma saugumo priemonėmis.

Valstijos vyriausiasis ministras N. Birenas Singhas vėlai pirmadienį reporteriams sakė, kad maždaug 230 žmonių buvo sužeisti ir kad protestuotojai padegė maždaug 1,7 tūkst. namų.

Įnirtingi susirėmimai kilo tarp gentinių grupių ir vienos negentinės grupės, dėl ekonominių reikalavimų ir rezervato statuso.

Pasak N. B. Singho, policijai ir kariuomenei suvaldžius situaciją, tūkstančiai civilių lydimi saugumo pajėgų grįžta namo. Kariai ir policininkai patruliuoja gatvėse, tebegalioja komendanto valanda.

Per neramumus iš saugumo pajėgų pagrobtas 1 041 ginklas ir 7,46 tūkst. šovinių, padegta religinių objektų, sakė N. B. Singhas.

Pirmadienį Indijos vidaus reikalų ministras Amitas Shahas (Amitas Šahas) naujienų televizijai „India Today“ sakė, kad padėtis Manipure valdoma, ir ragino žmones išlaikyti ramybę.

Smurtas Manipure, esančiame prie Mianmaro sienos, prasiveržė praėjusią savaitę, po daugiau kaip 50 tūkst. kukių ir kitų genčių narių protestų Čuračandpure ir aplinkiniuose rajonuose.

Jie protestavo prieš vietos daugumą sudarančių manipuriečių reikalavimą suteikti jiems specialų statusą, susietą su tokiomis privilegijomis kaip teisė ūkininkauti miško žemėse, pigios bankų paskolos, sveikatos priežiūros ir švietimo įstaigos, tam tikras darbo vietų valstybiniame sektoriuje skaičius.

Kalnuose gyvenančių mažumų bendruomenių lyderiai sako, kad manipuriečių bendruomenė gyvena palyginti gerai ir kad būtų nesąžininga suteikti jai daugiau privilegijų. Manipuriečiai sako, kad genčių privilegijos būtų apsaugotos.

Valstijoje gyvena 2,5 mln. žmonių, du trečdaliai jų – viename slėnyje, sudarančiame maždaug 10 proc. valstijos ploto.

Manipuriečiai yra hinduistai, o konkuruojančios grupės, įskaitant kukius ir kitas gentis, yra daugiausia krikščionys ir gyvena daugiausia aplinkiniuose kalnų rajonuose.

Maždaug 8 proc. valstijos gyventojų sudaro musulmonai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių