TATENA: Zaporižios AE vis dar gauna vandenį iš Kachovkos užtvankos rezervuaro

  • Teksto dydis:

Zaporižios atominė elektrinė vis dar gauna vandenį iš Ukrainos pietuose esančios sugriautos Kachovkos užtvankos rezervuaro, ketvirtadienį pranešė Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), atmesdama užtvankos operatoriaus teiginį, kad jis nebegali tiekti vandens elektrinės reaktoriams aušinti.

„Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė toliau pumpuoja aušinimo vandenį iš Kachovkos rezervuaro“, – teigiama TATENA pranešime.

Anksčiau ketvirtadienį užtvankos operatorės „Ukrhydroenergo“ generalinis direktorius Ihoris Syrota teigė, kad šiuo metu vandens lygis yra žemiau kritinės 12,7 m ribos. Tai, anot jo, reiškė, kad Kachovkos užtvankos rezervuaras nebegali aprūpinti Zaporižios AE tvenkinių, naudojamų elektrinei aušinti.

Kachovkos užtvanka įrengta Dnipro upėje pietinėje Ukrainos dalyje ir sudaro rezervuarą, iš kurio tiekiamas aušinamasis vanduo Rusijos okupuotai didžiausiai Europos atominei elektrinei.

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė toliau pumpuoja aušinimo vandenį iš Kachovkos rezervuaro.

Ji buvo sugadinta antradienį. Rusija ir Ukraina kaltina viena kitą dėl pažeidimo, kurį, abiejų teigimu, sukėlė sprogimas.

TATENA pareiškime teigiama, kad jos ekspertai buvo informuoti, jog elektrinė, atlikusi peržiūrą, įvertino, kad turėtų būti pajėgi pumpuoti vandenį iš rezervuaro ir tada, kai jo lygis nukrenta žemiau 12,7 metro.

„Kol kas rezultatai rodo, kad siurbliai greičiausiai galės veikti net ir nukritus lygiui iki maždaug 11 metrų, o galbūt ir žemiau“, – sakoma agentūros pranešime bei priduriama, kad atliekant peržiūrą buvo apklausti asmenys, turintys patirties ir žinių.

„Šiomis sudėtingomis aplinkybėmis tai suteikia šiek tiek daugiau laiko prieš galimą perėjimą prie alternatyvaus vandens tiekimo“, – teigė TATENA vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

Pasak jo, alternatyvos, tarp kurių yra didelis aušinimo vandens tvenkinys šalia elektrinės, gali aprūpinti ją reikiamu aušinimo vandeniu kelis mėnesius.

„Nepaisant to, bendra branduolinės saugos ir saugumo padėtis išlieka labai nestabili ir potencialiai pavojinga“, – pridūrė R. Grossi, kuris kitą savaitę planuoja vykti į elektrinę.

Jis teigė, kad žalos mastas dar nežinomas, taip pat neaišku, kada ir kokiame lygyje rezervuaras stabilizuosis.

Elektrinėje dirbantys TATENA ekspertai paprašė leisti jiems patekti į vietą, kurioje matuojamas rezervuaro vandens lygis, kad galėtų nepriklausomai patikrinti elektrinei aušinimo vandenį tiekiančių sistemų būklę, sakė R. Grossi.

Anksčiau jis nurodė, kad jėgainės darbuotojai jau įgyvendino priemones, kuriomis siekiama apriboti vandens suvartojimą ir naudoti jį tik būtiniausioms su branduoline sauga susijusioms veikloms.

Jėgainės reaktoriai jau sustabdyti, tačiau jiems vis dar reikia aušinamojo vandens, kad neįvyktų branduolinė katastrofa.

R. Grossi ne kartą ragino apsaugoti elektrinę, nes šalia jos ne kartą vyko apšaudymai ir kelis kartus buvo nutrauktas itin svarbus elektros energijos tiekimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atvirai

Atvirai portretas
Neįdomu. Pabodo tiek daug informacijos ir vis iš tos pačios vietos. Kitų vietų nėra Žemės gaubly? Nėra didesni nelaimių? Kada bus nutildyti šitie reketininkai ir rėksniai, viešinantys kiekvieną nutikimą? Gyvena žmonės Lietuvoje ir be geriamū vandens, ur be elektros, oaskelbra, kad kas penktas yra giliame skurde. Nustokite tą pačią svetimos valstybės temą gvildenti. Nuoširdžiai neįdomu, tv kanalas oerjungiu, radiją išjungiu, publikacijas praleidžiu visas neskaitytas vis tik iš tos pačios rėksnių ir mušeikų teritorijos vis apie tą patį. Visiškai nedomina.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip gražu ,kaip venecijoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių